Gezond en slank met Nederlands populairste weekmenu’s.

Afvallen én lekker eten wij maken het mogelijk.

Ontdek het geheim van de Foodsisters weekmenu’s. Iedereen kan het!

Pak je energie terug. Geef je gezondheid een boost met onze weekmenu’s.

Makkelijk, praktisch en lekker afvallen was nog nooit zo makkelijk.

Al 5 jaar in de top 10 bestverkochte dieetboeken bij bol.com

Simpel afvallen met lekkere recepten. Voor iedereen!

Maak vandaag een start naar een fit en energiek leven.

Verlies makkelijk gewicht met de beste koolhydrraatarme weekmenu’s van Nederland.

Veelgestelde vragen over 8 weken slank

Vind hier al je vragen over de weekmenu's van ons 8 weken slank kookboek.
De meeste vragen staan hieronder weergegeven. Veel vragen ontstaan vooral ook uit een stukje onzekerheid. Je wilt het natuurlijk goed doen, want je wilt zoveel mogelijk afvallen. Beseft je echter dat het écht geen verschil gaat maken aan het einde van de maand of je nu wel of niet ei extra hebt gegeten of een kopje opkikker bouillon. Blijf je volhouden met gezond en suikervrij eten. Dan komt het echt goed met het resultaat. Stel je vraag bij twijfel in onze Facebookcommunity.

Antwoorden per onderwerp

Algemeen

Alle gerechten zijn geschreven voor 1 persoon.  Tenzij anders vermeld. Let op: soms wordt er wel een dubbele portie gemaakt, maar staat er bij het recept dat je een deel moet invriezen of bewaren voor later in de week. Dit doen we om verspilling tegen te gaan. 

Eten er meerdere mensen mee? Dan kun je alles verdubbelen of keer anderhalf doen, als er wat minder grote eters bij zitten.

 

Vaak krijgen wij vragen over het afwijken van het programma met andere producten dan wij in het weekmenu benoemen.

Wij kunnen niet voor iedereen een voedingskundige berekening maken. Dat zou een dagtaak worden.

Zo beoordeel je het zelf:
Kijk in de voedingswaarden hoeveel koolhydraten, eiwit en vet onze suggestie betreft.

Vergelijk dit met het product van jou keuze.

 

De recepten en maaltijden uit de weekmenu’s zijn geschreven voor een persoon, tenzij anders staat vermeld. Mocht je gezin mee willen eten met de gezonde menu’s, dan kan dat natuurlijk. Vermenigvuldig dan het aantal ingrediënten van een recept met het aantal personen dat mee eet.  Houd wel altijd rekening met leeftijd en voedingsbehoefte van je kinderen. Een kleuter van 4 heeft namelijk een andere voedingsbehoefte dan iemand van 15 jaar. Voor een kind van vier kun je bijvoorbeeld halve porties rekenen. Zie pagina 36 van het boek voor uitgebreide uitleg.

Voor kinderen is het altijd goed om minder suiker en meer groenten te gaan eten. Wij raden het niet aan om volledig koolhydraatarm te eten. Dit omdat zij nog in de groei zijn en vaak ook meer bewegen. Wanneer je onze cursus volgt adviseren wij altijd om voor je kinderen rijst, pasta of aardappelen ernaast te serveren.

Ook is het belangrijk dat ze tussen de middag gewoon volkoren brood eten. En twee stuks fruit per dag eten: bijvoorbeeld 'S ochtends in de kwark en ergens in de dag als tussendoortje.

Mannen hebben meer spieren en daarom een hogere verbranding dan vrouwen. De menu’s zijn qua hoeveelheden op het lichaam van een gemiddelde vrouw samengesteld. Een man mag elke dag bij het ontbijt 300 ml kwark. Als er vegetarisch gegeten wordt,voeg dan een stukje vlees of vis extra (ongeveer 150 gram) toe.Mits je niet vegetarisch bent. Anders mag je de portie vergroten. Bij een beroep met veel fysieke inspanning, kan je een extra stuk fruit toevoegen.

Voor mensen die in de zorg werken, met onregelmatige diensten. Kan het met de menu's even puzzelen zijn. Met name met de nachtdiensten.

Wij hebben in deze blog ook wat tips en schema's verzameld: https://foodsisters.nl/blog/afvallen-bij-wisseldiensten/

Als je veel en intensief beweegt, is het zeker mogelijk om de weekmenu’s te volgen. Je hebt wel extra energie nodig.

Neem tijdens de dagen dat je sport een stuk fruit extra, het liefst een half uur voor het sporten.

Let op: hierbij wordt intensief sporten bedoeld, met transpireren, snelle hartslag en snelle ademhaling! Uiteraard moet je voldoende drinken tijdens het sporten. Denk niet bij jezelf: “Dat doe ik niet, want dan val ik sneller af.” 

Je eetpatroon verandert, waardoor je lichaam overschakelt op het verbranden van lichaamsvet. Tijdens het sporten lukt het je lichaam niet om zo snel energie vrij te maken, dus je zult snel voelen dat je minder energiek bent tijdens het sporten dan normaal. Wij geven je daarom het advies om voor het sporten een stuk fruit te nemen. Het fruit zorgt ervoor dat je tijdens het sporten deze koolhydraten verbrandt. Daarna zal het lichaam weer overgaan op de vetverbranding. Ook kun je wat meer kwark eten in de ochtend of een bakje nemen na het sporten. Tijdens de avondmaaltijd kun jij wat extra koolhydraten zoals een handje rijst, aardappelen toevoegen, doe dit dan voornamelijk op de dagen dat je sport.

Op pagina 282 geven wij uitleg en een voorbeeldschema hoe je intermittent fasting kunt combineren met deze weekmenu's.

Je kan de weekmenu’s prima volgen als je vegetarisch bent. Als er in een recept vlees wordt gebruikt vind je een suggestie hoe dit recept vegetarisch te maken.

Onze boeken bevatten over het algemeen weinig gluten omdat je al vrij weinig pasta, brood en andere deegwaren eet. Staan deze er wel in dan hebben we een vervangend product genoemd.

De menu's houden in principe geen rekening met dieetwensen. Wij hebben
wel aanpassingen voor vegetariërs en uiteraard kun je altijd wat dingen
aanpassen, zoals het toevoegen van plantaardige opties. Soja, haver, amandel melk of yoghurt bijvoorbeeld. 
Vegan kaas is er ook in overvloed. 
 

Echter wanneer je volledig vegan wil eten wordt dit lastiger.  Er komt veel ei voor in de menu's. En om dan tot een volwaardig
menu te komen heb je eigenlijk wat meer persoonlijke begeleiding nodig. Het is erg belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. 
Hiervoor raden we je dan aan om naar een diëtiste te gaan. Zij kan dan een op maat gemaakt schema samenstellen.

We hopen dat jij zo ook op gezonde manier mee kan doen met de menu's.

Over de maaltijden

Ga met een open instelling de weekmenu’s in. Soms denk je dat je een bepaalde groente niet lust, omdat je dit als kind niet lekker vond. Smaken veranderen na verloop van tijd. Zo lusten kinderen ook geen wijn, maar volwassen hebben dit leren drinken. Vaak gaat het ook zo met het eten van groenten. Door drie of meer keer de groente te proberen, wen je aan de smaak en ga je het ook meer herkennen en waarderen. Lust je iets echt niet? Vervang het dan door een vergelijkbaar product: vervang paprika bijvoorbeeld door champignons en vis door kip. De recepten zijn suggesties, je mag dus zelf ook een ander gerecht maken van groenten, vlees of vis. Kijk voor onze suggesties op https://foodsisters.nl/variatielijst/

Recept mislukt
Jammer dat het recept niet gelukt is zoals je had gehoopt. Alle recepten worden uitvoerig door ons getest. Wij doen altijd ons uiterste best het recept zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Toch kan het voorkomen dat jouw recept anders uitpakt. Hierbij geven we je enkele tips om de slagingskans te verhogen bij een nieuwe poging. 

Hoewel wij niet persoonlijk op elke opmerking van een recept kunnen ingaan, worden de opmerkingen wel door ons verzamelt en waar nodig zullen wij de receptuur aanpassen.

TIPS:

Bij ovengerechten

Het is heel lastig hoe heet de oven precies moet bij een ovengerecht: Zo heeft Janneke een 10 jaar oude hete lucht oven en Amande een nieuwe Boretti oven. Waarom vertel ik je dit? Janneke haar ervaring is, dat al ze een recept maakt ze altijd 20 graden erbij optelt. Anders heeft ze bijvoorbeeld een niet gaar brood. Amande haalt als ze gaat bakken een paar graden eraf omdat de koeken anders te droog worden. Of de korst van het brood te hard wordt. Bij de recepten uit het boek hebben we daarom een ‘gemiddelde’ temperatuur genomen. Probeer te ontdekken of bij jouw de recepten net iets langer of iets korter in de oven moeten (check regelmatig de gaarheid met bijvoorbeeld een satéprikker) 

Blijft je gerecht te vochtig of nat?  Laat het dan nog 20 minuten in de oven staan met aluminiumfolie op de bovenkant zodat de zijkanten

 

Bij overige recepten:

Smaken verschillen. Probeer aan te voelen of de porties of kruiden voor jou geschikt zijn. Sommigen mensen koken zoutloos een ander gebruikt vaak veel zout, gebruik dan wat minder van het bouillonblokje. Zo ook met knoflook. En de hoeveelheid groenten. De een is een grote eter, de ander een kleine. 

Tips om recepten te laten slagen:

Check regelmatig de gaarheid van het product, bijvoorbeeld met een sateprikker

Probeer erachter te komen of jouw oven iets beter of iets minder verwarmt dan ‘gemiddeld’

Wees creatief met vocht toevoegen. Vocht of boter voeg je altijd beetje bij beetje toe. Nooit in één keer. Voel aan of de massa de gewenste dikte krijg. 

Gebruik een keukenweegschaal om de porties goed af te meten

 

Vaak krijgen wij vragen over het afwijken van het programma met andere producten dan wij in het weekmenu benoemen.

Wij kunnen niet voor iedereen een voedingskundige berekening maken. Dat zou een dagtaak worden.

Zo beoordeel je het zelf:
Kijk in de voedingswaarden hoeveel koolhydraten, eiwit en vet onze suggestie betreft.

Vergelijk dit met het product van jou keuze.

Hier kun je ook wat tips vinden over het bewaren van producten: https://foodsisters.nl/bewaren/

Hoe minder eetmomenten op een dag hoe beter dit is voor je gezondheid. Je krijgt voldoende voeding binnen als je alleen het ontbijt, lunch en diner eet. Echter vind je het nog te zwaar om op 3 maaltijden over te schakelen. Eet dan gerust onze gezonde tussendoortjes, omdat je anders kans hebt dat later op de dag de verleiding om te gaan snoepen te groot wordt.

Misschien denk je wel eens als je het recept gemaakt hebt: “Jeetje wat veel, dat krijg ik nooit op”. Je hoeft niet tegen heug en meug je bord leeg te eten. Let er wel op dat je je voldoende verzadigd voelt tot een volgende maaltijd en dat je niet tussendoor te veel trek krijgt, waardoor het risico op snaaien groter wordt.
Ieder lichaam is uniek. Iedereen is anders en iedereen heeft een andere hoeveelheid voeding nodig. Onze dagmenu’s zijn berekend voor een gemiddelde vrouw met als doel gewichtsverlies. Ben je van nature een grote eter, dan hoef je geen honger te hebben. Dit geldt ook voor de avondmaaltijd. Merk je dat je ’s avonds al te snel weer trek krijgt? Voeg dan een tweede groentesoort toe aan je maaltijd of een lekkere salade. Heb je juist snel honger? dan heeft je lichaam vaak weer wat extra nodig. Neem dan bijvoorbeeld nog na de avondmaaltijd een bakje zuivel extra.

Eet dan gerust onze gezonde tussendoortjes, omdat je anders kans hebt dat later op de dag de verleiding om te gaan snoepen te groot wordt.

Alternatieven voor de lunch

 Je vind de broodrecepten van pagina 26 t/m 31. Naast brood vind je op pagina 50 nog meer alternatieven voor de lunch. 

Je kunt ook voor een kant-en-klaar alternatief kiezen zoals het brood van jip en jij

Koolhydraatarm brood van de bakker of supermarkt wordt door ons afgeraden, omdat dit van volkorentarwemeel is gemaakt.

Bij het recept staat hoeveel plakjes je uit het brood kunt halen. Lukt het jou niet om het aantal plakjes eruit te halen? Geen probleem verdeel dan in gelijke porties over hoeveel dagen je het brood wilt eten. Bijvoorbeeld: je moet er 10 plakken snijden of je snij ze in 5 en dan eet je er 1 snee

Word het brood niet zo hoog of luchtig als je had verwacht?

Het klopt dat het brood niet echt hoog wordt, het is een compact en stevig brood. Daardoor vult het ook erg goed.

Met deze tips krijg je het brood van Jip en jij luchtiger

  1. Verwarm de oven niet voor
  2. Voeg wat bakpoeder toe
  3. Gebruik wat minder water en voeg in plaats daarvan 3 eetlepels Griekse yoghurt toe.

 

Persoonlijke vragen

Gemiddeld val je 1 kilo per week af met de weekmenu's van het 8 weken slank programma.  Wil je meer weten over wat mogelijk je resultaat kan beïnvloeden? Lees hier dan meer informatie

 

De eerste dagen zijn vaak het lastigst. Het afkicken van suiker. De ingesleten gewoontes eruit krijgen. Houd vol, daarna gaat het echt gemakkelijker. Je smaak went aan minder zoetigheid, je went aan meer groenten eten. Andere structuren dan suiker en witmeel of 'vaster' brood. Je gaat gezond eten steeds meer waarderen. Tip: eet écht voldoende bij je hoofdmaaltijden zodat je weinig honger tussendoor hebt. Extra groenten toevoegen mag altijd. En voeg eventueel daarbij ook nog een bakje Griekse yoghurt met noten toe.

In je vetcellen zitten ook afvalstoffen opgeslagen, wanneer je in ketose komt (vetverbranding) komen ook deze afvalstoffen vrij. Door voldoende te drinken, help je je lichaam deze afvalstoffen af te voeren.

Voel je je echt niet fit bouw dan wat rustiger op. Voeg eventueel een stuk fruit per dag toe en bouw zou je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten wat rustiger af. Het blijft altijd lastig, kan ook 'gewoon' en griep zijn. Dus luister naar je lichaam en doe een stapje terug als het niet goed voelt en bouw vanuit daar weer op wanneer het beter gaat.Ook een kop bouillon kan helpen.

Wij hebben veel cursisten bij ons die diabetes hebben en wij horen veel goede verhalen vanuit hun kant.

Sommige zijn zelfs gestopt met hun medicatie.

Bij het gebruik van SGLT2-remmers (canagliflozine, dapagliflozine en empagliflozine) wordt het keto-dieet afgeraden. Overleg eerst met je arts.

De artsen gaan er vanuit dat je veel tarwe, suikers en andere koolhydraten eet en daarom veel medicijnen (insuline) nodig hebt.

Daarom is het belangrijk met je arts of diabetesverpleegkundige te overleggen dat je je alvleesklier wilt ontlasten door minder snelle koolhydraten te gaan eten.

Vraag je arts op hoeveel gram koolhydraten per dag nu je medicatie is gebaseerd.

Onze weekmenu's van de cursus geven exact per dag aan hoeveel koolhydraten je binnen krijgt. Wij gaan ongeveer uit van 50 tot 80 gram. Hiermee kan je medicatie weer laten aanpassen. Maar doe dit dus altijd in overleg met je behandelend arts.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: https://foodsisters.nl/marieke-diabetes-kookboek/

De eerste dagen zijn vaak het lastigst. Het afkicken van suiker. De ingesleten gewoontes eruit krijgen. Houd vol, daarna gaat het echt gemakkelijker. Je smaak went aan minder zoetigheid, je went aan meer groenten eten. Andere structuren dan suiker en witmeel of 'vaster' brood. Je gaat gezond eten steeds meer waarderen. Tip: eet écht voldoende bij je hoofdmaaltijden zodat je weinig honger tussendoor hebt. Extra groenten toevoegen mag altijd. En voeg eventueel daarbij ook nog een bakje Griekse yoghurt met noten toe.

Na 8 weken slank

In deze blog hebben wij een stukje geschreven over verjaardagen misschien staat daar nog wat lekker inspiratie tussen: https://foodsisters.nl/hapjes-voor-verjaardag-en-feestjes/

en misschien vindt je dit ook leuk om even te lezen: https://foodsisters.nl/koolhydraatarm-eten-5-tips-feestje/

 

Je kan altijd zondigen, maar voor optimaal resultaat kun je dit het beste niet doen. Probeer zoveel mogelijk koolhydraatarme hapjes te maken en probeer ook het liefste water, spa rood, thee of koffie te drinken

Wanneer je wel graag wijn wil drinken, maak dan een afspraak met jezelf en drink er niet meer dan 1. Kies wat je erg lekker vindt en neem dit en vermijd het en en en.....

In de praktijk heb ik gezien dat mensen  verschillend op wijn kunnen reageren. De 1 valt nog prima af en de ander is bij 2 wijntjes de hele week niet afgevallen terwijl er wel aan het programma is gehouden. Uiteraard snappen we dat je weer eens een wijntje wilt drinken. Beperk het aantal glazen wel, want alcohol verstoord de ketose-fase (= vetverbranding), bovendien krijg je van alcohol meer eetlust. Wanneer je er voor kiest om een glas wijn te drinken, voel je dan ook niet schuldig, maar geniet hier dan ook bewust van. Wij kijken bij alcohol vooral naar de calorieën. Hier vind je een mooi lijstje: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

Alvast een fijne verjaardag!

Je hoeft zeker niet alle etentjes buiten de deur af te zeggen tijdens dit programma. Houd je wel aan het principe: meer groenten, minder koolhydraten. Kies dus voor vlees of vis of het vegetarische menu. En vraag of de saus apart geserveerd mag worden. Laat de friet, aardappels en rijst staan. Op pagina 270 t/m 275 vind je nog veel meer tips voor wat je kunt kiezen bij de Chinees, Italiaan of  de High Tea hebt.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
 
Lees verder
"Ik was altijd heel sceptisch over koolhydraatarm, maar dankzij de Foodsisters ben ik volledig om! Geen honger en de kilo's vliegen er af."
 
Lees verder
"Zelfs voor iemand die geen keukenprinses is, zijn het allemaal recepten die heel goed te volgen zijn."
 
Lees verder
"Ik vind het in één woord geweldig! In mijn eerste week ben ik al 2 kilo afgevallen."
 
Lees verder
"Fijne manier om zwangerschapskilo’s kwijt te raken."
 
Lees verder
"Zeker een aanrader. Vooral met een druk leven. Ook de voedingswaarde en boodschappenlijst is super handig. Ik voer mijn boodschappen online in volgens het lijstje."
 
Lees verder
"Je niet hoeft na te denken ‘wat moet ik vandaag weer eten’ want dat denkwerk hebben ze al voor jou gedaan."

Ben jij er ook klaar voor om minder suiker te gaan eten?

Ja, ik wil ook
meedoen

Veelgestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Inloggen

Doe mee met de Foodsisters challenge!

Kom maar op met die energie!

Voel je gezonder, fitter en energieker dan ooit tevoren en verlies kilo’s.

KLIK HIER Voor meer informatie.