In deze blog hebben wij een stukje geschreven over verjaardagen misschien staat daar nog wat lekker inspiratie tussen: https://www.foodsisters.10web.site/hapjes-voor-verjaardag-en-feestjes/

en misschien vindt je dit ook leuk om even te lezen: https://www.foodsisters.10web.site/koolhydraatarm-eten-5-tips-feestje/

 

Je kan altijd zondigen, maar voor optimaal resultaat kun je dit het beste niet doen. Probeer zoveel mogelijk koolhydraatarme hapjes te maken en probeer ook het liefste water, spa rood, thee of koffie te drinken

Wanneer je wel graag wijn wil drinken, maak dan een afspraak met jezelf en drink er niet meer dan 1. Kies wat je erg lekker vindt en neem dit en vermijd het en en en…..

In de praktijk heb ik gezien dat mensen  verschillend op wijn kunnen reageren. De 1 valt nog prima af en de ander is bij 2 wijntjes de hele week niet afgevallen terwijl er wel aan het programma is gehouden. Uiteraard snappen we dat je weer eens een wijntje wilt drinken. Beperk het aantal glazen wel, want alcohol verstoord de ketose-fase (= vetverbranding), bovendien krijg je van alcohol meer eetlust. Wanneer je er voor kiest om een glas wijn te drinken, voel je dan ook niet schuldig, maar geniet hier dan ook bewust van. Wij kijken bij alcohol vooral naar de calorieën. Hier vind je een mooi lijstje: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

Alvast een fijne verjaardag!

 

 

 

 

Als je veel en intensief beweegt, neem dan tijdens de dagen dat je sport een stuk fruit extra, het liefst een half uur voor het sporten. Let op: hierbij wordt intensief sporten bedoeld, met transpireren, snelle hartslag en snelle ademhaling! Uiteraard moet je voldoende drinken tijdens het sporten. Denk niet bij jezelf: “Dat doe ik niet, want dan val ik sneller af.” 

 

Je eetpatroon verandert, waardoor je lichaam overschakelt op het verbranden van lichaamsvet. Tijdens het sporten lukt het je lichaam niet om zo snel energie vrij te maken, dus je zult snel voelen dat je minder energiek bent tijdens het sporten dan normaal. Wij geven je daarom het advies om voor het sporten een stuk fruit te nemen. Het fruit zorgt ervoor dat je tijdens het sporten deze koolhydraten verbrandt. Daarna zal het lichaam weer overgaan op de vetverbranding. Ook kun je wat meer kwark eten in de ochtend of een bakje nemen na het sporten. Tijdens de avondmaaltijd kun jij een handje rijst, aardappelen toevoegen, doe dit dan voornamelijk op de dagen dat je sport.

 

 

 

Wij hebben veel cursisten bij ons die diabetes hebben en wij horen veel goede verhalen vanuit hun kant.

Sommige zijn zelfs gestopt met hun medicatie.

 

De artsen gaan er vanuit dat je veel tarwe, suikers en andere koolhydraten eet en daarom veel medicijnen (insuline) nodig hebt. Daarom is het belangrijk met je arts of diabetesverpleegkundige te overleggen dat je je alvleesklier wilt ontlasten door minder snelle koolhydraten te gaan eten. Vraag je arts op hoeveel gram koolhydraten per dag nu je medicatie is gebaseerd. Onze weekmenu’s van de cursus geven exact per dag aan hoeveel koolhydraten je binnen krijgt. Wij gaan ongeveer uit van 50 tot 80 gram. Hiermee kan je medicatie weer laten aanpassen. Maar doe dit dus altijd in overleg met je behandelend arts.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: https://www.foodsisters.10web.site/marieke-diabetes-kookboek/

 

 

 

Je hoeft zeker niet alle etentjes buiten de deur af te zeggen tijdens dit programma. Houd je wel aan het principe: meer groenten, minder koolhydraten. Kies dus voor vlees of vis of het vegetarische menu. En vraag of de saus apart geserveerd mag worden. Laat de friet, aardappels en rijst staan. Op pagina 270 t/m 275 vind je nog veel meer tips voor wat je kunt kiezen bij de Chinees, Italiaan of  de High Tea

 

 

 

 

Houd je zoveel mogelijk aan het ritme en de structuur van het weekmenu qua eetmomenten.

Lukt het je niet om je aan het menu te houden, ga dan voor de volgende opties:

Ontbijt: kwark of yoghurt met fruit en noten,scrambled eggs met tomaat of gekookt ei.

Lunch: een maaltijdsalade.

Tussendoor: Zorg dat je voldoende rauwkost bij je hebt. Een keer per dag een handje noten.

Diner: Zie hierboven bij een etentje buiten de deur.

 

Als het bovenstaande advies niet mogelijk is, kies er dan voor om het programma te stoppen en pak het na je vakantie weer op. Probeer ook tijdens de vakantie je gewicht zoveel mogelijk op peil te houden; vermijdde koolhydraten en suikers zoveel mogelijk. 

 

 

 

Op pagina 290 en 291 hebben we een mooi schema voor je gemaakt. Hier vind je per eetmoment een suggestie om te kiezen. De weekmenu’s van de Foodsisters blijven gebruiken.  Neem dan dagelijks een extra stuk fruit en een extra aardappel of opscheplepel granen, peulvruchten of zilvervliesrijst.

 

 

 

Als je meedoet met ons programma zul je online resultaten voorbij zien komen van deelnemers die 5 tot 8 kilo per maand afvallen. Dan is het voor jou natuurlijk vervelend als je gewicht even stil staat. 

 

Ons programma is geen crashdieet. Het is een gezonde levensstijl waarbij je meer groenten eet en minder suikers leert eten. Wat mooi genomen is dat doordat je gezond eet toch gewicht verliest. Verlies je minder dan verwacht dan was wellicht je balans al gezonder dan de overige deelnemers aan ons programma en is je BMI ook misschien al gezond. 

 

Daarnaast wordt gewicht beïnvloed door vele factoren: de hoeveelheid drinkvocht, de temperatuur, alcohol, de menstruatieperiode en de hoeveelheid zout in de voeding zijn allemaal van invloed op de hoeveelheid lichaamsvocht. En lichaamsvocht dat weegt ook, dus dat beïnvloed je gewicht ook. Daarom zeg ik altijd: je gedachten zijn je krachten!! Ga niet vaker dan 1 x per week op de weegschaal en beredeneer zelf eens hoe de afgelopen week is gegaan: ben je (misschien) de mist in gegaan? Zo ja, wanneer? Met wat? Al had je het over mogen doen, had je het dan anders aangepakt? Het gewicht is niet het enige dat telt, maak korte metten met de suikerverslaving.

 

Nog wat praktische tips:

– laat 1 tussendoortje weg 

– vervang het proteïne brood 3x in de week voor twee vezelrijke crackers 

– Probeer iedere dag te wandelen of drie keer in de week een uur te sporten.

– Vervang een avondmaaltijd voor een salade of vervang een lunch door een salade. 

 

Met bovenstaande tips kun je jouw lichaam een duwtje geven.

 

 

 

Je kunt de weekmenu’s ook zonder het Protein brood volgen. Maak dan de broodrecepten van pagina 26 t/m 31. Naast brood vind je op pagina 50 nog meer alternatieven voor de lunch. 

Koolhydraatarm brood van de bakker of supermarkt wordt door ons afgeraden, omdat dit van volkorentarwemeel is gemaakt. Vragen over ander brood kun je aan desbetreffende leverancier of webshop vragen.

 

 

 

 

 

Alle gerechten zijn geschreven voor 1 persoon.  Tenzij anders vermeld. Let op: soms wordt er wel een dubbele portie gemaakt, maar staat er bij het recept dat je een deel moet invriezen of bewaren voor later in de week. Dit doen we om verspilling tegen te gaan. 

Eten er meerdere mensen mee? Dan kun je alles verdubbelen of keer anderhalf doen, als er wat minder grote eters bij zitten.

 

  1. Is het nieuwe boek een boek met nieuwe recepten? 

Het is een herziene uitgave van het boek in 8 weken slank. Er zijn wel wat aanpassingen gedaan: het boek is een stuk dikker geworden (300 pagina’s ?) en heeft qua lay-out een hele verbetering gekregen veel meer foodfotos en ook de veelgestelde vragen zijn in het boek verwerkt. Daarnaast zijn er 3 extra brood recepten toegevoegd zodat je ook zelf voedzaam brood kunt bakken. De recepten en weekmenu’s zijn nog steeds een groot succes dus daar hebben we niet aan gesleuteld

Wil jij allemaal nieuwe recepten ontvangen dan kun je even kijken bij ons jaarprogramma: https://www.foodsisters.10web.site/jaarprogramma/