Gezond en slank met Nederlands populairste weekmenu’s.

Afvallen én lekker eten wij maken het mogelijk.

Ontdek het geheim van de Foodsisters weekmenu’s. Iedereen kan het!

Pak je energie terug. Geef je gezondheid een boost met onze weekmenu’s.

Makkelijk, praktisch en lekker afvallen was nog nooit zo makkelijk.

Al 5 jaar in de top 10 bestverkochte dieetboeken bij bol.com

Simpel afvallen met lekkere recepten. Voor iedereen!

Maak vandaag een start naar een fit en energiek leven.

Verlies makkelijk gewicht met de beste koolhydrraatarme weekmenu’s van Nederland.

Koolhydraatarm dieet: uitleg en weekmenu

Hoe start je met een koolhydraatarm dieet?

Je hebt vast al eens op een verjaardag iemand horen zeggen: “ik eet geen brood meer en daarom ben ik nu 14 kilo afgevallen”. Na even doorvragen kom je erachter dat ze een koolhydraatarm dieet volgt. Maar is het zo makkelijk gewoon geen brood meer eten?

Helaas is het koolhydraatarm dieet wel iets complexer. Je wilt uiteraard ook wel 14 kilo afvallen (misschien wel meer of maar een paar kilo) dit kan allemaal met een koolhydraatarm dieet.

Maar hoe moet je nu beginnen? Lees dan snel verder, want een koolhydraatarm dieet kan voor jou veel verschil gaan maken.

Na het lezen van deze blog weet je alles over het koolhydraatarm dieet. Je kunt ook gelijk een kijkje nemen bij het weekmenu, de recepten of de koolhydratenlijst.

Dit is wat je gaat leren:

 • Hoe kun je het beste je vet verbranden?
 • Is het koolhydraatarm dieet gevaarlijk?
 • Welke koolhydraten mag je nu wel en welke niet eten, inclusief een handige koolhydratenlijst
 • Hoe ziet een gezond koolhydraatarm weekmenu eruit?
 • Snelle en makkelijke koolhydraatarme recepten voor ontbijt, lunch en diner
 • Wat mag je tussendoor eten bij een koolhydraatarm dieet?

Wil je direct aan de slag met een koolhydraatarm weekmenu?

Vul het formulier in en ontvang meteen ons GRATIS weekmenu.

1. Introductie: Wat is een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet betekent letterlijk: arm in koolhydraten. Het is een voedingspatroon waarbij je de koolhydraatinname beperkt en deze gedeeltelijk vervangt met gezonde vetten en eiwitten. Producten waar allemaal koolhydraten inzitten zijn bijvoorbeeld:  pasta, witte rijst, brood, snoep/koek, aardappelproducten en fruit.

Koolhydraatarm eten houdt in dat je voeding eet waar niet aan geknutseld is.  Veel producten uit de supermarkt zitten vol tarwe en suiker. Voor een lange tijd dachten we dat vet schadelijk was voor onze gezondheid. Dit is alleen niet helemaal waar. Dit blijkt uit vele studies (1,2).  De studies laten veelal zien dat er geen reden is om vetten te vermijden en dat vetten juist kunnen helpen bij het verliezen van gewicht. (hier lees je waarom).Tijdens het koolhydraatarm dieet zal je, naast minder koolhydraten, ook automatisch minder suiker en tarwe eten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koekjes of pasta. Koolhydraten worden door ons lichaam omgezet in suiker omdat ons lichaam hier snel energie uit kan halen. Teveel suiker (koolhydraten) is schadelijk voor ons lichaam en kan ervoor zorgen dat onze bloedsuikerspiegels te hoog zijn. Dit kan leiden tot  bijvoorbeeld diabetes type 2, hart – en vaatziekte en overgewicht.

Hoe werkt het nu precies?

Het belangrijkste is om eerst weer even terug te gaan naar je biologieles van vroeger. Hoe verbrand je lichaam zijn voeding en hoe maakt het energie vrij? En wat doet suiker precies met je lichaam. Wanneer je de suiker en zetmeel (koolhydraten) vermijdt zal de bloedsuikerspiegel stabiliseren en zal de afgifte van het hormoon insuline door de alvleesklier verminderen. Je lichaam haalt minder energie uit de suikers en kan zich richten op de vetverbranding. Door het eten van meer vetten en eiwitten zul je je ook meer verzadigd voelen.

In dit filmpje geven we je in 30 minuten hele duidelijke uitleg van het koolhydraatarm dieet.

Twijfel je of een koolhydraatarm dieet iets is voor jou en hoe je het zou moeten toepassen in je dagelijkse leven? In dit filmpje geven wij je duidelijke uitleg.

Video afspelen

Koolhydraatarm dieet: de basis

Wat kun je wel eten: Vis, vlees, ei, groente, gezonden vetten, zoals: Avocado en noten.

Wat kun je beter vermijden: Toegevoegd suiker, zetmeel rijke voeding, zoals: Brood, pasta, rijst, bonen en aardappelen, light producten of vetarme producten

koolhydraatarm dieet: wanneer zou je moeten opletten als je het koolhydraatarm dieet wil volgen

De meeste mensen kunnen zonder problemen een koolhydraatarm dieet volgen. In sommige situaties zijn er echter wat aanpassingen en/of voorbereidingen nodig waardoor je op een gezonde manier kan beginnen aan het koolhydraatarme dieet.

 • Heb je medicatie voor diabetes mellitus type 1 of 2, zoals bijvoorbeeld insuline
 • Heb je medicatie voor een hoge bloeddruk
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding

Behoor je niet tot een van deze groepen dan kun je gerust aan het koolhydraatarme dieet beginnen!

2. Wat kan je eten tijdens het koolhydraatarm dieet

In dit hoofdstuk zullen we je wegwijs maken tussen alle voedingsmiddelen die je kunt eten tijden het volgen van een koolhydraatarm dieet. Laten we beginnen met een paar afbeeldingen die je op weg kunnen helpen om te begrijpen welke basis voedingsgroepen je kunt eten tijdens het volgen van het koolhydraatarm dieet.

Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of minder te eten:

 • Producten die veel suiker en zetmeel bevatten. Dit soort producten bevatten veel meer koolhydraten dan de bovengenoemde voedingsmiddelen.
 • Fruit is erg lekker, maar bevat veel koolhydraten en suiker.

Probeer deze producten met mate te eten. Beperk dit tot 1 keer per dag.

2.1 Wat kun je drinken:

Water, koffie en thee (mits ongezoet) zijn altijd het beste om te drinken. Ze bevatten geen calorieën of koolhydraten en zorgen ervoor dat je gedurende de dag gehydrateerd blijft. Een klein beetje melk in de koffie of thee is wel toegestaan, maar kijk uit met café latte.

Ben je het water drinken zat? Kijk dan eens naar gezonde mogelijkheden om aan water een smaakje te geven. Variaties op water vind je hier

Wat kun je beter vermijden:

Dranken met veel suiker, zoals frisdranken en sap kun je het beste vermijden. Sap lijkt gezond, maar bevat vaak ook veel suikers en koolhydraten.

Light frisdranken zouden met mate gedronken kunnen worden. Er is nog niet genoeg onderzoek verricht om te bepalen wat het effect is van het drinken van light dranken op de lange termijn. Light dranken zullen de vetverbranding niet verstoren, maar hebben wel invloed op de zoetbehoefte. Wil je af van je zoetbehoefte vermijd dan ook de light dranken. Beperk het drinken van light dranken tot maximaal 3x per week.

3. Hoeveel koolhydraten eet je met een koolhydraatarm dieet?

De hoeveelheid koolhydraten wordt bepaald afhankelijk van hoe streng het dieet is. In theorie betekent: hoe minder koolhydraten je eet, hoe groter het effect zal zijn bij het verliezen van gewicht en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam heeft echter wel koolhydraten nodig. Je zou dan ook nooit helemaal zonder koolhydraten kunnen leven.

Hieronder de verschillende koolhydraatarme diëten op basis van de hoeveelheid koolhydraten die je per dag mag eten:

 • Ketogeen dieet: 20-50 gram koolhydraten per dag. Dit is een streng koolhydraatarm dieet. Je lichaam is hierbij in ketose. Dit is de meest extreme variant. Hierbij kun je alleen nog groente, noten en zaden eten.
 • Gemiddeld koolhydraatarm: 50- 100 gram koolhydraten per dag.
  Je haalt de koolhydraten alleen nog uit groente, fruit, noten en zaden en het eten van pasta en ander tarwe producten is verboden (lees hier meer over tarwe). Wel mag je soms zoete aardappel of een lekkere salade met bulgur. De weekmenu’s van de Foodsisters bevatten altijd minimaal 50 gram koolhydraten en nooit meer dan 70 gram koolhydraten per dag.
 • Normaal koolhydraatarm: 100-150 gram koolhydraten per dag.
  Met dit dieet kun je nog fruit, noten, zaden en af en toe een portie koolhydraten eten zoals haver, quinoa, boekweit, etc. Ook zou je iedere dag een broodje kunnen eten, een beetje pasta, een paar aardappels of wat rijst.

Ter vergelijking: Normaal gesproken eten wij met een normaal gevarieerd eetpatroon zo’n 150- 250 gram koolhydraten per dag.

Foodsisters programma

Tijdens het volgen van de ‘in 8 weken slank’ cursus houden wij 60 tot 80 gram koolhydraten aan per dag. Dit houdt in dat het ‘in 8 weken slank’ pakket behoort tot een gemiddeld koolhydraatarm dieet. Wist je dat veel Nederlanders 70% van hun voeding uit koolhydraten bestaat? Onze voorouders hadden geen beschikking over suiker en bewerkte graan producten. Tegenwoordig eten we dit soort producten bijna alleen nog maar! Deze bewerkte voeding, vaak ontdaan van bijna alle voedingsstoffen, denk aan ons ‘bruin’ brood, muesli van tarwemeel en honing of suiker, koeken van tarwemeel en suiker en wraps of pasta van tarwemeel levert veel koolhydraten. We zijn dus heel eenzijdig gaan eten en krijgen op die manier nog weinig voedingsstoffen binnen. Wist je dat het maar 5% van de bevolking lukt om voldoende groente binnen te krijgen?

4. Voordelen van het volgen van een koolhydraatarm dieet

Er zijn vele gezondheidsvoordelen die het koolhydraatarm dieet met zich meebrengt.
Dagelijks krijgen wij mail van cursisten die merken dat ze minder last hebben van een opgeblazen buik, meer energie hebben en minder drang hebben naar zoetigheid. Ook hebben wij veel cursisten met diabetes type 2. Van verschillende cursisten krijgen wij te horen dat de bloedglucosewaarden verbeterde na het volgen van de cursus en sommige cursisten zijn zelf diabetes vrij verklaard. Vele studies tonen ook aan dat het koolhydraatarm dieet gezondheidsvoordelen met zich mee brengt (3,4,5).

Hieronder een paar gezondheidsvoordelen die het koolhydraatarm dieet brengt:

1. Gewicht verliezen

Door het eten van veel koolhydraten wordt het hormoon insuline vrijgegeven. Dit hormoon zorgt ervoor dat vet wordt opgeslagen. Wanneer we minder koolhydraten eten zal er minder insuline worden afgegeven en bestaat er een minder groter kans dat er vet moet worden opgeslagen

2. De diabetes type 2 terugdraaien

Een koolhydraatarm dieet heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel*. Dit kan leiden tot minder pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Zo kan de diabetes type 2 verminderen en soms zelfs geheel verdwijnen.

Type 1 diabetes kan ook worden gecontroleerd met het volgen van een koolhydraatarm dieet.

3. Het verminder van de zoetbehoefte en suikerverslaving

Veel mensen hebben last van een drang naar zoetigheid. Maar hoe kom je er vanaf. Veel mensen zijn al van hun suikerverslaving af door het volgen van een koolhydraatarm dieet. Doordat je minder zoete smaken binnenkrijgt zal je lichaam minder behoefte hebben aan de zoetigheid.

4. Minder last van je buik

Veel mensen ervaren minder pijn in de buik na het volgen van een koolhydraatarm dieet. klachten zoals: optreden van gas, krampen en een opgeblazen gevoel verdwijnen.

Andere gezondheidsvoordelen die cursisten hebben genoemd, naar aanleiding van een enquête die gehouden is, na het volgen van de cursus zijn:

 • Minder migraine aanvallen
 • Gezonde bloeddruk
 • Minder acne
 • Verbeter PDS klachten
 • Betere conditie

5. Bijwerkingen die kunnen optreden tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet

Veel voorkomende bijwerkingen van het koolhydraatarm dieet zijn:

 • Hoofdpijn
 • Moe
 • Duizelig
 • Geïrriteerd
 • Lichte misselijkheid

Meestal zijn deze bijwerkingen binnen een week ook weer weg.

5.1 Wat kun je doen als je je moe of duizelig voelt?

Jarenlang is je lichaam gewend om suikers als brandstof te gebruiken, bijvoorbeeld door het eten van veel tarweproducten (rijst, brood, pasta en koekjes). Als je deze producten schrapt, wordt in één keer deze brandstof weggelaten. Je lichaam heeft even tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe manier van eten en je eigen opgeslagen vetten te gaan gebruiken als brandstof. Als je lichaam dat eenmaal heeft gedaan, dan heb je een constanter niveau van energie. Een kop zelfgemaakte soep kan ervoor zorgen dat het flauwe gevoel weggaat.

Naast het flauwe gevoel zijn er ook een paar andere bijwerkingen die zich voor kunnen doen. Deze bijwerkingen komen vaker voor wanneer en niet genoeg wordt gedronken of wanneer je te weinig zout binnen krijgt. Denk aan:

 • Krampen
 • Constipatie
 • Slechte adem
 • Minder energie om te sporten

5.2 Last van hoofdpijn bij het koolhydraatarme dieet?

Soms krijgen we een mail met de vraag: Sinds ik koolhydraatarm eet, heb ik meer last van hoofdpijn. Hoe kan dit? Hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben. Hoofdpijn is een ontgiftingsverschijnsel. Dit is een normaal verschijnsel en kan komen door de afvalstoffen die vrij komen. Dit kan vooral in het begin voorkomen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen! Na 1 week geen suiker gaat het stukken beter. Drink voldoende water om de afvalstoffen af te voeren. Wanneer je ongesteld bent kunnen er ook meer afvalstoffen vrijkomen in je bloed, dit komt door de afbraak van hormonen. Ook in de jaren voorafgaand aan de laatste menstruatie, de menopauze, krijgen sommige vrouwen meer last van hoofdpijn of migraine.  Wat kun je doen? Drink veel water en neem als je je flauw voelt een heldere bouillon of neem extra rauwkost. Vermijd potentiële triggers van hoofdpijnen zoals bepaalde geuren, licht, geluid, vermoeidheid of onregelmatig leven. Ontspanningsoefeningen, houding- en bewegingsverbetering, goede bril etc. kunnen bijdragen aan verlichting van hoofdpijn door spanning.

6. Wat kenmerkt een ‘goed’ koolhydraatarm dieet

 • Geen suikers, dus ook geen dadels of natuurlijke suikers zoals kokosbloesemsuiker
 • Gezonde vetten eten, in de weekmenu’s vind je recepten met noten en avocado
 • Voldoende eiwitten, verhoogt de verzadiging, waardoor minder snel behoefte is aan koek bij de koffie. Het duurt langer voordat eiwitten afgebroken zijn in glucose dan uit koolhydraten, waardoor logischerwijs de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
 • Je voelt je stukken beter na twee weken geen vruchtensappen, cola, kwark of yoghurt met smaakjes en zuivel waar suiker aan is toegevoegd.
 • Vezels, verwerkt in makkelijke recepten en heel veel groenten die nog lekker zijn ook.

7. Gratis voorbeeld weekmenu koolhydraatarm dieet

Met dit menu kun je 1 tot 3 kilo per week verliezen zonder veel moeite te hoeven doen.

Wil je direct aan de slag met een koolhydraatarm weekmenu?

Vul het formulier in en ontvang meteen ons GRATIS weekmenu.

8. Veel lekkere en simpele koolhydraatarme recepten

Na het schrijven van weekmenu’s en recepten voor de Libelle kwam in 2016 ons eerste kookboek uit. Inmiddels zijn er al meer dan 30.000 kookboeken verkocht. Super blij waren we toen we ook nog eens de award voor beste Foodblogger kookboek wonnen. Ons kookboek met meer dan 60 snelle en simpele koolhydraatarme recepten en twee weekmenu’s kun je hier bestellen.

9. Voorbeeldlijst met koolhydraatarme tussendoortjes

We eten vaak de meeste ‘foute’ koolhydraten tussendoor. Daarom is het belangrijk dat je eens kritisch kijkt naar wat je tussendoor eet. Tip van de Foodsisters: laat alle tussendoortjes uit een verpakking liggen. Het gevaar is juist dat je denkt hiermee helemaal verantwoordt bezig te zijn. Een gezonde mueslireep, rijstwafel met een laagje chocolade, of notenreep met fruit bevat vaak al veel meer suiker dan je verwacht!

Wat zijn gezonde koolhydraatarme tussendoortjes?

 • Hummus op een vezelrijke cracker met peper, zout en tuinkruiden of lente-uitjes,tomaat, komkommer,peper en zout
 • Blokje kaas met komkommer
 • 1 Schaaltje tonijnsalade: 50 gram tonijn, ½ eetlepel zuivelspread light, kappertjes en 3 olijven. Deze kan als beleg dienen op 1 vezelrijke cracker, of gebruik een plakje komkommer als “toastje”.
 • Schaaltje olijven
 • Surimisticks
 • Bouillon zoals Knorr opkikker (geen cup a soup)
 • 150 ml Griekse yoghurt met 1 mandarijn in partjes (ook lekker: bosbessen en frambozen)
 • Suikervrij dropje
 • Asperges opgerold in ham
 • Rauwe ham met roomkaas ertussen
 • Haring
 • 1 Glas groentensap, bijvoorbeeld tomatensap of wortelsap
 • Mini Babybel LIGHT (let op alleen de light variant)

10. Meer leren over het koolhydraatarm dieet

Lees dan de “10 tips om koolhydraatarm eten vol te houden”. Wil je nog meer leren bekijk dan dit filmpje.

Binnen 8 weken kilo’s verliezen en alles leren over koolhydraatarm eten

Na de bestseller: “Foodsisters gezonde, lekkere en makkelijke recepten zonder suiker” bieden wij jou een complete programma om kilo’s te verliezen. Wil je graag minder koolhydraten en suiker eten, maar weet je niet hoe? De afgelopen 10 jaar hebben al vele duizenden cliënten mogen begeleiden bij het koolhydraatarm dieet. Al onze praktijkervaring hebben we nu voor jou gebundeld in één compleet en praktisch programma. Je kunt gelijk aan de slag. Je ontvangt thuis een kookboek met 8 koolhydraatarme weekmenu’s en 8 boodschappenlijstjes + 8 protein broden en in de e-course wekelijks veel extra informatie, zodat je na 8 weken genoeg weet om ook op gewicht te blijven. Wij staan uiteraard altijd klaar voor je vragen middels de chat-functie voor cursisten.

11. Gratis koolhydraatarm weekmenu downloaden

De Foodsisters pakken uit met een gratis koolhydraatarm weekmenu!

Ontvang helemaal gratis 1 koolhydraatarm weekmenu in je inbox.

Elke dag de lekkerste en makkelijke recepten volgens de Foodsisters vuistregels:

 1. Slank zonder rekenen
  Dat hebben de diëtisten al voor je gedaan. Je eet met dit koolhydraatarme weekmenu verdeeld over de dag nooit teveel koolhydraten.
 2. Goed verkrijgbare ingrediënten
  Niet naar de toko of biologische markt, alles is verkrijgbaar in de supermarkt om de hoek. Of staat al in jouw keukenkastje
 3. Simpele recepten
  Je hoeft geen culinair talent te zijn om onze recepten te bereiden. Een baan? Een gezin? Geen probleem je zet de recepten in een mum van tijd op tafel.
 4. Gezond verstand
  Geen onnodige voedingsproducten weglaten. Ook zullen we je niet onnodig een allergie aanpraten.
 5. Lekker eten
  Van ons mag je sommige gerechten best iets zoeter maken, met bijvoorbeeld fruit of honing. Want gezond eten moet natuurlijk ook lekker zijn. Zoals het recept verder maar reuze gezond is.

Voordelen van het volgen van het Foodsister koolhydraatarme weekmenu:

 • Je zult gewicht verliezen
 • Je krijgt meer energie
 • Je smaak verander, je went al snel aan het eten van minder suiker
 • Je gezondheid verbetert

Naast de recepten zullen we je als BONUS ook nog extra van praktische tips voorzien.

12. Dit kun je verwachten:

Je ontvangt voor 7 dagen in de week elke dag een slanke suggestie voor ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, diner en tussendoor. Met veel lekkere en makkelijk te volgen recepten. Hier alvast wat reacties van eerdere deelnemers:

 • Jessica: Ga voor de energie, die krijg je! Je leert nadenken over eten en alles is lekker.
 • Anna: Deze methode van de Foodsisters moet iedereen proberen, omdat ik me in tijden niet zo goed gevoeld heb.
 • José: Nu, na 6 weken voel ik me energiek, fit maar vooral gezond en heb ik geleerd beter voor mijn lijf te zorgen. kilo’s lichter en heel veel kennis rijker ga ik de toekomst op gezonde wijze tegemoet

Hoe doe ik mee?

Heel simpel, alles wat we nodig hebben is jouw e-mail adres. Zo kunnen we de recepten aan jou mailen. Er zijn geen kosten of overige voorwaarden aan deze challenge verbonden. Meedoen is GRATIS.

Wil je direct aan de slag met een koolhydraatarm weekmenu?

Vul het formulier in en ontvang meteen ons GRATIS weekmenu.

Deel bericht:

Veelgestelde vragen

Bij een koolhydraatarmdieet eet je tussen de 50 en 80 gram koolhydraten per dag. Wil je nog iets strenger op de hoeveeleidkoolhydraten letten ca. 30 gram koolhydraten per dag. Dan noem je dat het keto-dieet.

Koolhydraatarm eten is de meest natuurlijke manier van eten. Alle toegevoegde suiker laat je weg. Je eet veel groente, vlees, vis en eieren. Je eet altijd nog ruim voldoende gezonde koolhydraten om goed te kunnen functioneren. Dat je suikers nodig hebt voor je hersenen is een fabeltje. De gezonde koolhydraten die je eet zijn hiervoor ruim voldoende. Hier hoef je geen toegevoegde suikers voor te eten.

Meestal eet je koolhydraatarm als je wilt afvallen. Je let daarbij op de hoeveelheid suiker en koolhydraten die je eet. Gemiddeld verlies je zo’n 1 tot 1,5 kilo per week als je koolhydraatarm eet.

Gemiddeld koolhydraatarm: 50-100 gram koolhydraten per dag.
Je haalt de koolhydraten alleen nog uit groente, fruit, noten en zaden en het eten van pasta en ander tarwe producten is verboden (lees hier meer over tarwe). Wel mag je soms zoete aardappel of een lekkere salade met bulgur. De weekmenu’s van de Foodsisters bevatten altijd minimaal 50 gram koolhydraten en nooit meer dan 70 gram koolhydraten per dag.

Eet vanavond lekker en makkelijk met deze lekkere koolhydraatarme ovenschotel met kip https://foodsisters.nl/recepten/avondmaaltijd/koolhydraatarme-ovenschotel-met-kip/

Inloggen