1 Zalm taartje
Dit heb je nodig voor 8 personen:
- 200 ml slagroom
- 2 gelatine blaadjes
- 100 ml water
- 2 eetlepels zuivelspread (bijvoorbeeld: Philadelphia zalm en dille light)
- 300 g gerookte zalm
- 125 g gerookte forelfilet
- 150 g gemengde sla
Zo maak je het:
Klop de slagroom met een mixer lobbig, dek het af en zet dit in de koelkast.
Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water. Verwarm ondertussen 100 ml water in een steelpan. Neem de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze al roerend op in het warme water.
Bekleed een cakevorm royaal met vershoudfolie; laat de folie over de rand hangen. Bekleed de bodem met de helft van de zalm.
Pureer met een staafmixer de forelfilet fijn. Voeg het gelatine mengsel toe en pureer glad. Laat de mousse snel in een kom met koud water afkoelen tot kamertemperatuur.
Spatel de slagroom, de zuivelspread en peper naar smaak door de forelmousse. Schep de mousse op de zalm in de cakevorm. Strijk glad en verdeel de rest van de zalm erover. Vouw dicht met de overhangende folie. Laat minimaal 6 uur in de koelkast opstijven.
Zet de taart 2 uur voor het uitserveren in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat je de taart in mooie plakken kunt snijden.
Haal de taart een kwartier voor serveren uit de vriezer. Stort hem op een plank en verwijder de folie. Snijd de taart in 8 gelijke repen en serveer op een bedje van gemengde sla. Garneer met wat tuinkers, zout en peper. Laat de taartjes nog even op ontdooien voordat je ze opdient.
Tip: Dit recept kun je gemakkelijk een dag van te voren maken, zodat je op de feestdag zelf genoeg tijd hebt voor je gasten.
Voorbereiding: 20 minuten Opstijven: 6 uur Bevriezen: 2 uur
2 Romige bietensoep met kokosmelk
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 300 gram bietjes, voorgekookt
- 1 appel, geschild en in stukjes
- 2 middelgrote wortels
- 2 eetlepels appelmoes
- 1 liter water
- 1 blokje groentebouillon
- sjalotjes, fijn gesnipperd
- 150 ml kokosmelk
- Peper en zout
- 1 eetlepel pistachenootjes, gehakt
Zo maak je het:
Schil de rode bieten en snijd in blokjes. Schraap de wortel en snijd in plakjes.
Breng het water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op. Voeg de rode bieten, appel, wortels en sjalotjes toe. Laat de soep 20 minuutjes zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met wat peper en zout en roer de appelmoes en kokosmelk erdoor heen. Houd 2 eetlepels kokosmelk apart.
Serveer de soep in kommetjes en garneer met de pistachenootjes en de apart gehouden kokosmelk.
Voorbereiding: 30 minuten
3 Geitenkaas balletjes
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 200 gram geitenkaas
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels ongezouten walnoten of macadamianoten, in stukjes gehakt
- 75 gram pistachenoten, in stukjes gehakt
Zo maak je het:
Rooster de walnoten of macadamianoten kort in een koekenpan. Meng ze, zodra ze zijn afgekoeld, in een schaaltje met de honing en de geitenkaas.
Vorm met je handen 16 kleine balletjes. Rol de balletjes door de pistachenoten en leg ze op een schaal. Bewaar ze in de koelkast tot het moment van serveren.
Voorbereiding: 10 minuten