Sporten en bewegen; het verschil
Sporten is een groot begrip. Heb je 15 km hardgelopen, een uurtje bikram yoga gedaan of sta je een half uurtje op de hometrainer je serie van gisteravond terug te kijken? Dit laatste noemen we bewegen. Streef je naar een gezonde leefstijl? Dan start dit bij iedere dag minimaal 30 minuten bewegen. Je zal merken dat je hier energieker van word en je fitter voelt. Wellicht heb je de smaak te pakken en meld jij je samen met een vriend of vriendin aan bij een sportschool om de hoek. Jullie gaan twee keer in de week een fanatieke les volgen. Na de les ben je bezweet en uitgeput, je hebt even de tijd nodig om bij te komen. Dit noemen we sporten!
Er is een groot verschil in voeding als je het gaat over sporten of bewegen. Beweeg je minimaal 30 minuten per dag? Bijvoorbeeld: fietsen, wandelen en het huishouden, dan heb je hier geen extra energie,aldus voeding voor nodig. Al vraagt een actieve leefstijl natuurlijk wel om een regelmatig eetpatroon met veel variatie in voedingsstoffen. Sport je naast die 30 minuten ook nog in de sportschool om de hoek, dan mag je er wel wat bij eten.
Wanneer heb je een lege maag?
Als je s’ochtends wakker wordt is je maag helemaal leeg. Niet alleen qua voeding, maar ook in vocht, je lichaam is heel zwart/wit gezien uitgedroogd. Als je gedurende dag regelmatig eet zal het zelden voorkomen dat je maag helemaal leeg is. Het kan natuurlijk wel.. dit komt voor als je langer dan 4 uur niets hebt gegeten. Naast een knorrende buik en veel trek kan je ook last krijgen van misselijkheid of duizeligheid na een lange tijd niet eten. Is een knorrende buik alleen een teken dat je weer moet eten? Zeker niet! Een knorrende buik is namelijk verplaatsing van lucht in de darmen, op die manier wordt er plaats gemaakt voor nieuw voedsel, maar het kan ook door één van de volgende oorzaken komen:
- Onrustige spijsvertering, diarree of voedsel allergieën.
- Eenzijdig eetpatroon
- Tekort aan voedingsvezels waardoor je maag geen verzadiging ervaart
- Dorst
Wanneer hebben we het over vetverbranding?
Laten we starten bij het begin, wat is vetverbranding en wanneer vindt dit plaats in ons lichaam? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er minder calorieën binnenkomen dan er verbruikt worden. Op die manier creëer je voor het lichaam een energietekort waardoor het lichaam naar een andere energiebron zoekt. Even kort door de bocht gezegd: heb je te weinig gegeten maar vraag je je lichaam wel om energie, dan moet de energie ergens vandaan gehaald worden. De eerste brandstof die het lichaam verbruikt zijn altijd koolhydraten. Dit doet het lichaam omdat deze verbranding het minste energie kost. Is deze voorraad op? (ongeveer na ongeveer 60 minuten),dan heeft het lichaam andere energie nodig en wordt er gebruik gemaakt van eiwitten en vetten.
Verbrand je meer vet door te sporten op een lege maag?
Of je er nou voor kiest om te sporten op een lege maag of te starten na een ontbijtje, voor het verbranden van het aantal calorieën verandert er niets. Wel heeft het sporten op een lege maag invloed op je vetverbranding, al is dit natuurlijk per persoon verschillend. Het verbranden van vetcellen wordt extra gestimuleerd wanneer er op dat moment geen andere brandstof in het lichaam aanwezig is (koolhydraten). Dit geldt vooral voor lange afstanden sporten, 20 km wandelen bijvoorbeeld. Als je kiest voor een hogere intensiteit, en daardoor meestal een kortere tijdsduur zoals fitness, dan is het moeilijker om de verbranding van vet-cellen te stimuleren. In deze situatie zou je lichaam eiwitten gaan gebruiken als brandstof. Zeker als je niks hebt gegeten van te voren. En dat wil je voorkomen toch? Als je bezig bent om gewicht te verliezen, wil je juist spiermassa behouden. Je spieren zorgen er namelijk voor dat je mooi strak blijft en je ‘goed’ in je velletje zit.
Op de vraag: verbrand je door sporten op een lege maag meer vet, is moeilijk te antwoorden met ja of nee. Waarom? Omdat ieder lichaam anders is en het te maken heeft met je totale energie inname van de dag. Wat eet je bijvoorbeeld na je training? De reden waarom wij denken dat het niet per se beter is, is dat het lichaam op lange termijn werkt. De opslag en afbraak van vet is geen proces wat in een half uurtje plaatsvindt. Als je een stukje taart eet achter je bureau op je werk, zie je ook niet direct een vetrolletje verschijnen toch? ook hierbij zal je het zien als je elke dag dat stukje taart eet en niet beweegt.
Kun je ‘s ochtends hardlopen/sporten op een lege maag?
Is sporten op een lege maag aan te raden? Zeker niet. Naast dat je het risico loopt dat je spiermassa verliest, kun je ook snel last krijgen van duizeligheid of zelfs flauwvallen. Wees verstandig en zorg goed voor je lijf door jezelf te voeden voordat je gaat sporten.
10 tips met lichte snacks die je kunt eten voor het sporten
- Halve banaan in plakjes met een mespuntje pindakaas
- Gebakken appel met kaneel en rozijntjes
- 1 appel of peer met schil
- Volkoren cracker met zoet beleg (appelstroop)
- Volkoren cracker met roomboter en mager beleg (rosbief,kipfilet,ham,rookvlees)
- Roggebrood met een plakje kaas
- Boekweit pannenkoek
- *recept vind je onderaan de blog
- Smoothie van 1 stuk fruit, groenten en plantaardige melk naar keuze.
- Een plakje pompoenbrood
- https://foodsisters.nl/pompoenbrood/
- Handje ongezouten noten
Boekweit pannenkoek
Dit heb je nodig:
- 20 gram boekweitmeel
- 20 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- Optioneel als beleg: 25 gram blauwe bessen
Zo maak je het:
- Meng in een kommetje alle ingrediënten met een garde, behalve de blauwe bessen.
- Wanneer het een glad beslag is, doe je een halve theelepel olijfolie in de pan, laat het even verhitten en bak van het beslag 1 grote pannenkoek.
- Bak beide kanten van de pannenkoek lichtbruin, en doe hier tot slot de blauwe bessen over.
Wil jij weten wat je na het sporten kan eten lees dan hier verder