Nederlanders zijn opgegroeid met een boterham met kaas. Onze vader nam altijd 8 boterhammen mee naar het land. Hij liep dan vele uren achter de ploeg. Inmiddels worden de tulpen machinaal uit de grond gehaald. Er komt veel minder handwerk aan te pas. Er zijn veel dingen verandert. We fietsen zelfs tegenwoordig op een elektrische fiets. Kortom we bewegen veel minder dan vroeger.
Als je minder beweegt kun je ook minder koolhydraten eten. Als je je motor vol blijft stoppen met brandstof, stroomt ie op een gegeven moment over. Zo is het ook met voeding voor ons lichaam. Vaak kunnen we flink in koolhydraten minderen, omdat we meer eten dan we verbranden. Het is goed om je voedingspatroon aan te passen aan wat je lijf nodig heeft in plaats van wat we gewend zijn.
1 snee speltbrood heeft net zoveel koolhydraten als een volkorenboterham.
Wie de hele dag op kantoor zit, heeft geen brandstof nodig voor zijn lijf, maar juist voor zijn brein. Je kunt ervoor kiezen om te minderen in brood. Dit betekent wel dat je goede alternatieven moet hebben om geen honger te krijgen. Is speltbrood dan een goed alternatief? Als je wilt afvallen niet, 1 snee speltbrood heeft net zoveel koolhydraten als een volkorenboterham. Spelt is zeker een gezonde keuze, omdat spelt minder bewerkt is dan de hedendaagse tarwe. Check echter wel de ingrediënten van het speltbrood (zeker als je het in de supermarkt koopt!), veel speltbrood wat wordt verkocht is toch gemaakt van tarwe en bevat relatief maar een klein beetje spelt. Spelt bevat minder gluten dan de hedendaagse tarwe maar is zéker niet glutenvrij!
Luister naar je lichaam
Volgens ons is het beste wat je kunt doen eerst eens kijken of jij last hebt na het eten van brood. Word je erg moe na het eten? Krijg je last van je darmen? Heb je last huidproblemen, migraine, hoofdpijn of andere vage problemen? Misschien kan het dan toch eens nut hebben om brood te laten staan. Al is het maar als test om te kijken of jij verschil kunt merken wanneer je geen tarwe eet. Natuurlijk geldt het dan niet alleen voor brood maar ook voor al die andere producten waarin tarwe is verwerkt.
Wat is dan wel een goed alternatief?
Wil jij afvallen en minderen in koolhydraten? Er zijn genoeg opties! Kies bijvoorbeeld voor een salade, neem sla of verse spinazie als basis. Qua andere vulling kun je denken aan: boontjes, avocado, gegrilde groentes, een appeltje, een eitje, tomaatjes, komkommer… En vervolgens kies je nog uit iets als tonijn (uit blik), gerookte kip/zalm of makreel. Noten erbij voor extra eiwitten en een bite. Maak zelf je dressing van bijvoorbeeld 1,5 el balsamico azijn, 1 tl mosterd, 2 el olijfolie en peper en zout. Of kies voor een zelf gemaakte soep, een groente omelet of bak zelf brood met minder koolhydraten en glutenvrij. Dan kun je het beste kiezen voor lupinemeel. Lees hier alles over waarom lupinemeel je helpt bij het afvallen.
Varieer en zorg dat je genoeg groente en fruit in je koelkast hebt liggen, dan kan je er altijd wel iets van maken. Kies maandag bijvoorbeeld voor een salade, dinsdag voor een ei muffin met groenten en garnalen, woensdag venkelsoep, donderdag voor toast of brood op basis van Lupinemeel etc.
Recept voor brood met minder koolhydraten
125 g amandelmeel
125 g havermeel
3 eieren, losgeklopt
1 el Philadelphia
1 zakje bakpoeder
30 g zonnebloempitten
30 g pompoenpitten
Bruchettakruiden
1: Verwarm de oven voor op 180°C.
2: Meng alle droge ingrediënten door elkaar heen. En mix in een aparte kom ook alle natte ingrediënten door elkaar heen.
3: Meng de natte ingrediënten door de droge ingrediënten tot er een geheel ontstaat. Doe dit in een cakevorm en strooi daar de geraspte kaas overheen. Bak het brood gedurende 45 minuten in de oven.