Gezond en slank met Nederlands populairste weekmenu’s.

Afvallen én lekker eten wij maken het mogelijk.

Ontdek het geheim van de Foodsisters weekmenu’s. Iedereen kan het!

Pak je energie terug. Geef je gezondheid een boost met onze weekmenu’s.

Makkelijk, praktisch en lekker afvallen was nog nooit zo makkelijk.

Al 5 jaar in de top 10 bestverkochte dieetboeken bij bol.com

Simpel afvallen met lekkere recepten. Voor iedereen!

Maak vandaag een start naar een fit en energiek leven.

Verlies makkelijk gewicht met de beste koolhydrraatarme weekmenu’s van Nederland.

Afvallen voor ouderen

Ouderdom komt met gebreken. Een bekende uitspraak. Het liefst worden we allemaal zo gezond en fit mogelijk oud. Hoewel je er lang niet altijd zelf invloed op hebt, kun je in de meeste gevallen wel invloed hebben op je gewicht. Meer dan de helft van de ouderen boven de 50 jaar is te zwaar. Dit is best een schrikbarend percentage. Wat zijn hier de oorzaken van? is afvallen voor ouderen moelijker dan jonge mensen? En wat kunnen we hieraan doen? In deze blog wordt beschreven hoe je als ouderen op een gezonde manier kunt afvallen.

Cijfers

Aller eerst willen we even kort en bondig de cijfers omtrent overgewicht bij ouderen benoemen. Dit neemt de laatste jaren alleen maar toe. Van de 65+ers heeft bijna 60% overgewicht en bijna 20% heeft obesitas. Ook van de groep 35-49 jaar heeft 50% overgewicht en ruim 10% obesitas. (bron: Volkskrant)

Maar genoeg over de cijfers, tijd om er iets aan te doen! Lees verder over hoe je als ouderen op een gezonde manier kunt afvallen, zonder een rigoureus crashdieet toe te passen.

Oorzaken

Om te kijken wat we hiermee kunnen is het handig om eerst te weten wat de oorzaken zijn van het feit waarom veel ouderen overgewicht hebben. Je kunt er verschillende oorzaken aan leggen. Daarbij is geen een individu hetzelfde, dus het zal voor iedereen wel iets anders liggen. Maar een feit wat zeker is dat de spiermassa afneemt naarmate je ouder wordt. Spiermassa verbruikt meer energie dan vet. Als je spiermassa is afgenomen vertraagd ook je stofwisseling, wat betekent dat je minder energie nodig hebt. Daarbij bewegen veel ouderen ook minder en onvoldoende, wat ervoor zorgt dat je minder energie verbruikt. Als je alles bij elkaar optelt kun je hieruit aflezen dat er meer energie binnenkomt dan dat eruit gaat. Dat zorgt ervoor dat je vetmassa op gaat slaan en dat je zwaarder wordt. Een andere oorzaak is vaak ook dat ouderen minder regelmaat hebben, zeker als ze met pensioen zijn. De dagen verlopen dan heel anders dan wanneer je dagelijks je werk hebt. Daardoor wordt er vaak ook anders gegeten. Even een bakje met een koekje erbij hier, of even een bakje op visite met een koekje erbij daar. Ook worden er regelmatig lekkere broodjes en snacks gehaald voor tussendoor.

Gevolgen

Het hebben van overgewicht kan tot ernstige gevolgen leiden. Zo verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en diabetes. Het percentage diabetespatiënten is tussen 1999 en 2014 met bijna 75% gestegen (bron:diabetesfonds)

Bereken je BMI

Om te meten of je te zwaar bent of niet is het handig om je BMI te berekenen. BMI staat voor Body Mass Index. Het berekent de verhouding van je gewicht tot je lengte. Dit kun je makkelijk berekenen door de volgende formule:
(gewicht in kilogram/ lengte in meter x lengte in meter)
Dus een voorbeeld: BMI = (90 kg / 1.70 x 1.70 m) = 31.1

BMI indexCategorie
<18,5Ondergewicht
18.5 – 25.0Gezond gewicht
25.0 – 30.0Overgewicht
30.0 – 40.0Obesitas
> 40.0Morbide obesitas

 

Afvallen voor ouderen: 5 tips

Waar moet je nu opletten als je als ouderen wilt afvallen? Hieronder volgen een aantal goede tips die je een zetje in de goede richting geven.

1. Voeding

Het is niet altijd een kwestie van minder eten, maar het kiezen van de juiste producten. Eet zo puur mogelijk. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk verse producten eet die niet bewerkt zijn, zoals groente en fruit. Veel voorverpakte producten zitten volgestopt met tarwe en suiker wat het afvalproces vertraagt en de hunker naar zoetigheid alleen maar erger maken. Leg de focus zoveel mogelijk op groente. Je zult merken dat je je dan ook een stuk fitter gaat voelen!

2. Bewegen

Juist als je ouder bent is het goed om te bewegen. Door te sporten maak je spiermassa aan en daarbij is het goed voor je botgezondheid. Het remt de afname van je botdichtheid. Daarnaast verbetert het je evenwicht en doordat je spieren wat sterker zijn, verkleint het de kans op vallen. Je conditie verbetert wat ervoor zorgt dat je je fitter zult voelen. Daarbij verkleint het de kans op verschillende ziektes en bevordert het afvalproces.

3. Eiwitten

Het is belangrijk om te letten op je eiwitinname. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van spieren. Door voldoende eiwitten te eten zorg je ervoor dat je je spiermassa behoudt. Door middel van het eten van voldoende eiwitten, zorg je er ook voor dat je voldoende calcium binnen krijgt. Calcium zijn belangrijk voor een goede werking van je spieren en het helpt tegen botontkalking. Eiwitten haal je uit melk- zuivelproducten, kaas, noten, peulvruchten en groente.

4. Vitamine D

Om calcium goed op te laten nemen in je lichaam heb je vitamine D nodig. Het is daarom een belangrijke vitamine voor het behoud van stevige botten en tanden en gaat daarbij botontkalking tegen. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Daarnaast haal je vitamine D uit voeding. Het zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel, maar ook in eieren en vlees zit vitamine D. Wel in iets mindere mate. Eet dus per week minimaal 1 portie vette vis en kom regelmatig even buiten om wat zonlicht te vangen.

5. Tips meer structuur

Probeer een vaste structuur omtrent voeding in je dagelijkse leven toe te passen. Dit zorgt ervoor dat je minder gaat snacken en snaaien. Plan van te voren in wat en wanneer je gaat eten en haal alleen de boodschappen in huis die je daarvoor nodig hebt. Om je een beetje een houvast te geven hoe je dagelijkse eetpatroon er dan uit kunt zien volgt hieronder een voorbeeld eetschema.

Voorbeeld eetschema, afvallen voor ouderen

OntbijtBakje volle kwark (150g) met gemengde noten (20 g)
TussendoorStukje fruit
LunchSalade met zalm en een gekookt ei
Tussendoor       
Snackwortels
AvondmaaltijdVeel groente met een stukje vis, kip of rund + een bakje zuivel
Tussendoor4 plakjes kipfilet met augurk

 

Wil je meer lezen over een voorbeeld eetschema afvallen en kijk voor meer koolhydraatarme recepten op onze website

Photo by Nick Karvounis on Unsplash
Deel bericht:

Ontvang ons
gratis e-book

Met het koolhydraatarme weekmenu van de Foodsisters vol gezonde en suikervrije recepten.

Gerelateerde berichten

Blog

Welke kokosyoghurt kun je nu het beste kiezen? 

Ben jij niet zo van de zuivel en kies je daarom liever geen Griekse yoghurt als ontbijt in je menu’s? Dan raden wij aan om te kiezen voor kokosyoghurt. We hebben drie keuze’s voor je …

Lees verder »
BlogReview

Verie – 18 kg

Naast afvallen heb ik ook andere voordelen bemerkt. Mijn bloedsuikerspiegel is nu stabiel en ik heb minder last van mijn astma. Een win win situtatie!

Lees verder »
BlogReview

Mandy -19 kg

Ik ben superblij met mijn vooruitgang! Het is een echte transformatie

Lees verder »

Inloggen

Meld je aan voor het gratis weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

Een week lang genieten van onze heerlijke en makkelijke recepten? Vul hieronder je gegevens in.

Meld je hier aan voor het gratis keto-weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

geniet van de lente!

Kom maar op met die energie!

Voel je gezonder, fitter en energieker dan ooit tevoren en verlies kilo’s.

Maak het jezelf makkelijk en boek resultaat door het volgen van onze 4 weekmenu’s.

KLIK HIER OM TE BEKIJKEN