“Het kostte me weinig moeite, de menu’s zijn gevarieerd en je kunt op een gezonde, lekkere en makkelijke manier toch afvallen en je veranderd ook je eetgedrag. Je bent je veel meer bewust van wat je eet en alles is vers; koken zonder gebruik van pakjes en zakjes. “
Pauline had last van een suikerverslaving en at vaak uit gemak of verveling. Lees hieronder mee hoe ze met haar suikerverslaving heeft weten te breken.
Pauline (49): “Ik werd het laatste jaar steeds zwaarder en snoepte veel. Ik ging wel al 3 x per week naar sportschool maar ik viel niet af doordat ik teveel at, niet echt erover nadacht wat ik allemaal at en veel suiker binnenkreeg (vooral na m’n avonddienst slechte tussendoortjes). Dan kwam ik ’s avonds thuis en ging ik, omdat ik trek had, allerlei ongezonde dingen eten. Ook in mijn nachtdienst at ik ongezonde producten, ook als een soort troost omdat nachtdiensten draaien al zwaar genoeg is. Dan maar lekkere dingen eten zoals snoepjes, chips, nootjes etc.
Mijn kleding zat te strak en ik voelde me hierdoor niet lekker in m’n vel. Ook de verslaving aan suiker vond ik erg. Toen ik in mei met het eerste weekmenu begon merkte ik echt dat ik moest afkicken van de suiker en voelde me wat slap en had last van een hongergevoel. Na een paar dagen verdwenen deze klachten en ging ik me juist veel beter en fitter voelen.
De grootste verandering in mijn leefstijl is dat ik veel meer nadenk over wat ik eet, de weekmenu’s zijn hierbij een goed hulpmiddel. Ik hoef nu niet meer af te vallen, maar gebruik bijna elke avond wel een recept van jullie, ook eet ik nog het Jip en Jij brood en wissel dit af met een soepje of een groentewrap. Ik eet veel verse groente: worteltjes, komkommer, tomaatjes, ei met rookvlees bijvoorbeeld. Ik sport gemiddeld 3 a 4 keer per week dus zorg dan wel dat ik wat extra’s eet. Mijn conditie is trouwens zeker beter geworden, ik zit ook veel lekkerder in m’n vel, voel me veel fitter.
Ik zorg dat ik altijd gezonde tussendoortjes in huis heb zodat als ik trek heb, ik niet in de verleiding kom om ongezonde dingen te eten. Ik kies voor volle griekse yoghurt, volkoren crackers met kipfilet, hummus, rookvlees etc. In m’n nachtdienst eet ik vaak wat fruit, griekse yoghurt, ongebrande noten, en hierdoor heb ik het idee dat ik wat minder van slag ben. Ik had altijd onrustige darmen in m’n nachtdienst maar sinds ik met de foodsisters bezig ben heb ik minder last hiervan. Het gezondheidsvoordeel is zeker mijn ontlastingspatroon, deze is veel regelmatiger en ik heb minder last van buikpijn en diarree.
Mijn gezin heeft me goed gesteund, zij zijn ook enthousiast over de recepten. Ik pas het vaak wat aan door voor hen wat extra koolhydraten toe te voegen. Perfect want continu 2 aparte gerechten koken, dat wil je niet. Mijn wisseldiensten zijn denk ik wel een valkuil, je heb niet altijd zin om te gaan koken voordat je in de middag naar je werk gaat maar vaak probeer ik wat extra’s te koken zodat ik dit kan invriezen en dan mee kan nemen naar m’n werk. Of ik haal een caloriearme/eiwitrijke maaltijd uit de vriezer van de supermarkt. Ook een valkuil is dat mijn gezin altijd een lekker toetje eet, ik eet dan bijvoorbeeld een mandarijntje of paar stukjes peer/mango; dan heb je toch wat zoetigs te eten maar dan wel gezonder dan een bak chocoladevla met slagroom!
Voor vakantie, uit eten gaan en feestjes heb ik wel een manier gevonden om hiermee om te gaan, ik eet dan ook bijvoorbeeld een patatje, of een gebakje en drink een wijntje maar dit doe ik dan niet elke dag. Als ik bijvoorbeeld in de avond uit eten ga, dan eet ik overdag weinig koolhydraten. Dus door de menu’s te blijven gebruiken en ook af en toe wat ongezonde producten te eten blijf ik gewoon op gewicht. Ik hou het zo goed vol en daar geniet ik dan ook extra van. Dit deed ik natuurlijk niet de eerste maanden, maar sinds ik op gewicht ben.
Ik ben ook echt trots dat ik 10 kilo ben afgevallen en dat mijn gewicht nu ook stabiel blijft. Dit is goed vol te houden omdat ik dankzij de Foodsisters veel meer bewust ben van wat ik eet. Ik denk dan vaak: dat ga ik niet eten, het is de calorieën niet waard. Het is echt een verandering in denken en daarom is dit ook prima toe te passen in je leven, niet zoals een zwaar dieet waarbij je tijdelijk heel veel afvalt, daarna weer ‘gewoon’ gaat eten en vervolgens kom je dan weer allemaal kilo’s aan.
Ik heb inmiddels 5 kookboeken van jullie en gebruik ze nog steeds. Elk boek heeft z’n lekkere recepten en ideaal dat het per seizoen is. Ik vind ook de recepten voor stamppotten erg lekker, zo kun je toch stamppot eten maar dan koolhydraatarm. De foodsisters community heeft me ook zeker geholpen; de berichten op facebook, tips en andere succesverhalen lezen werkt erg motiverend.
Ik ga gewoon zo verder, ik wil graag op dit gewicht blijven en dat is mijn doel voor aankomend jaar. Dus letten op de koolhydraten en de producten waar suiker in zit, zoveel mogelijk vermijden.”