Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je kerstmenu? Download het kerst kookboek hier.
Dit heb je nodig voor 1 plaattaart (6 personen):
- 1 pakje filodeeg (bijvoorbeeld easybakery)
- 800 g pompoenblokjes
- 2 eetlepels (verse) tijm
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode ui, in ringen
- 1 voorgekookte rode biet, in plakjes
- 3 handjes rucola
- 30 g geitenkaas
- 5 gedroogde vijgen, in stukjes
- 2 theelepels balsamicoazijn
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Voor de spicy pecans:
- 150 gram pecannoten
- 10 gram boter
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels chilisaus zonder suiker (Verstegen)
- 1 teentje knoflook, geperst
Bereidingstijd: 20 min.
Oven: 180 graden
Bakken: 20 min.
Zo maak je het:
- Laat (ruim van tevoren) het filodeeg ontdooien.
- Kook de pompoenblokjes in 7 minuten gaar.
- Start ondertussen met de spicy pecans. Laat de boter op zacht vuur smelten en voeg daarna de soja- en chilisaus toe met de knoflook. Roer even door en roer als laatste de pecannoten erdoor. Doe wat bakpapier op een bakplaat en rooster de noten 10 minuten in de oven op 180 graden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Doe de ui met wat boter en balsamico azijn in een koekenpan en bak de ui in ongeveer 4 minuten op halfhoog vuur zacht.
- Vet de bakplaat in en bekleed met filodeeg. Plaats 5 minuten in de oven en haal de bodem er weer uit.
- Vervolgens giet je de pompoen af en stamp fijn. Voeg de knoflook en tijm toe en breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Beleg hiermee de bodem van je plaattaart. Doe hier de uienringen, vijgen en plakjes rode biet bovenop. Besmeer de randen van het filodeeg met eigeel voor een mooi bruin randje.
- Bak de plaattaart nu nog 10 – 15 minuten af in de oven. Bestrooi vlak voor het opdienen met de geitenkaas, spicy pecans en rucola.TIP: Je kunt de plaattaart een uur van tevoren bereiden. Bereid volgens de beschrijving en zet apart. De laatste stap (10-15 minuten afbakken) en bestrooien met de overige ingrediënten doe je dan vlak voor het opdienen.
*De voedingswaarden voor 1 persoon
Kcal | Eiwit | Koolhydraten | Vet | Vezels |
---|---|---|---|---|
389 kcal | 6,6 g | 38 g | 21 g | 6,6 g |