Zelf pastasaus maken!

Heerlijk de geur in de keuken van zelf gemaakte pastasaus. Eentje die je gemakkelijk zelf kan maken en ook nog eens gezonder dan de kant-en-klaar sauzen. Vanuit die basis tomatensaus kun je natuurlijk gemakkelijk de saus met vlees en/of groentes aanvullen tot je een volledige tomatensaus hebt. We hebben inmiddels zoveel recepten geschreven voor onze kookboeken dat we een selectie voor je hebben gemaakt. Heb je weinig tijd dan maak je de snelle basissaus. Heb je meer tijd dan kun je voor de ultieme basissaus gaan.

Snelle en pittige basis tomatensaus
Dit heb je nodig voor 1 persoon

  • 4 tomaten (gewone- of trostomaten)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 courgette, in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel sambal
  • Olijfolie

 

Zo maak je het:
Mix met de staafmixer of blender de tomaten tot een gladde saus. (weinig tijd? Gebruik dan een blikje
geconcentreerde tomatenpuree). Voeg hier de sojasaus en sambal aan toe en naar smaak peper en zout. Verhit in een hapjespan wat olijfolie en bak de courgette, ui en knoflook ongeveer 2-3 minuten zachtjes aan. Voeg wederom naar smaak peper en zout toe. Voeg de tomatensaus toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus in 8 minuten een klein beetje inkoken. Breng op smaak met verse of gedroogde Italiaanse kruidenmix.
Let op: deze saus is wat dunner dan de sauzen uit potjes.
Lekkere varianten:
Natuurlijk kun je in pastasaus ook andere groenten doen. Paprika of roerbakgroenten zijn uiteraard ook
erg lekker. Voor een Italiaans tintje is het lekker om aan het einde nog wat fijngesneden olijfjes toe te voegen.

Gezonder eten met elke dag nieuwe inspiratie? Bekijk de Foodsisters boeken.
Snelle basis tomatensaus 2

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 5 champignons, in plakjes gesneden
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 150 ml bouillon

 

Zo maak je het:
Verhit in een koekenpan of hapjespan de olijfolie en bak hierin de champignons, sjalotje en knoflook ongeveer 2-3 minuten zachtjes aan.

Voeg daarna het kopje bouillon en het blikje tomatenpuree toe. Laat het geheel nog
3 minuten doorwarmen. Breng op smaak met zout peper.

Pastasaus met gehakt
Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 150 gram rundertartaar gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 zak Italiaanse roerbakgroenten (400 gram)
  • 2 theelepels sambal
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1/2 bakje (kastanje) champignons, in plakjes gesneden
  • 1 takje verse basilicum

 

 

Zo maak je het:
1. Gebruik een spiraalsnijder (spirelli) of snijd de courgette
in blokjes.
2. Verhit in een koekenpan olijfolie en bak hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens het gehakt, blikje
tomatenpuree, roerbakgroenten, sambal en de champignons aan toe. Laat op laag vuur 4 minuten
zachtjes koken.
3. Doe de courgettespaghetti in een vergiet en overgiet met kokend water. Serveer de saus op de courgette
spaghetti. Voeg als laatste de verse basilicumblaadjes toe
In het 8 weken slank programma maak je dit recept voor 1 persoon en vries je de helft van de saus in voor koolhydraatarme lasagne.
Tip:
– Lekker met wat olijven
Bereidingstijd: 15 minuten

Snel afvallen kan! Start vandaag met onze stap-voor-stap methode

Ultieme basis tomatensaus

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kg (ontvelde) tomaten of 2 blikken (400 g) gepelde tomaten,(verse tomaten is natuurlijk de beste optie, maar bij tijdsdruk kun je ook ingeblikte tomaten gebruiken)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 gemiddeld grote uien
  • 2 winterpenen
  • 1 rode paprika
  • 1 à 2 teentje(s) knoflook
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 1 wijnglas rode wijn of biologisch bouillon blokje
  • zeezout
  • peper
  • olijfolie

 

Zo maak je het:

Ontvel de tomaten door aan de onderkant een kruisje te snijden en leg ze 30 seconden in heet water en vervolgens een minuut in ijskoud water. Hierdoor je gemakkelijk de tomaten ontvellen
snij de groenten klein
fruiten de ui, wortels, knoflook, zongedroogde tomaat
Doe er vervolgens de paprika bij
Als de ui glazig is doe dan de tomatenpuree erbij en blijf af en toe roeren
Na een minuut of 3 mag de rode wijn erbij en/of de bouillonblokje (klein scheutje water) en laat deze even inkoken
Doe nu de in stukken gesneden gepelde tomaten in een pan en laat het geheel een minuut of 20 à 30 zachtjes koken
Kruiden

Gebruik één van de onderstaande kruiden of een combinatie, maar niet allemaal tegelijk.
Basilicum (de blaadjes op het laatst toevoegen, eventueel de steeltjes samen fruiten met de ui)
Rozemarijn (doe 2 takjes in de saus en vis de takjes aan het einde van de kooktijd uit de saus)
Tijm (hetzelfde als de Rozemarijn)
Laurierblaadje (hetzelfde als de Rozemarijn, maar dan 1 groot blaadje of 2 kleine eventueel kun je de Rozemarijn, Tijm en laurierblaadje samen in de saus doen)
Peterselie (platte of gekrulde beide lekker)
Oregano (alleen de blaadjes gebruiken)
Gedroogde paprikapoeder (voor wat meer pit)
Sambal (voor een wat hetere saus)
Je kunt de saus vervolgens invriezen zodat je te allen tijde een zelfgemaakte pastasaus bij de hand hebt.

Ontvang ons gratis e-book

Met het koolhydraatarme weekmenu van de Foodsisters vol gezonde en suikervrije recepten.

Recente blogs

Blog

Ervaring Rinus

Rinus: “Ik ben inmiddels op eenvoudige wijze meer dan 16 kilo lichter. En dat zonder honger te lijden.”

Lees verder »
Blog

Ervaring Yvonne

Ik voel me zo heerlijk! Ik heb geen opgeblazen gevoel en lichaam meer, geen maagzuur ’s nachts, ben inmiddels 8 kg kwijt

Lees verder »
Blog

Ik lust iets niet uit jullie recept waarvoor kan ik dit vervangen?

Stel je lust geen garnalen of champignons dan mag je het altijd uit de recepten weglaten. Groente mag je uiteraard altijd vervangen voor andere groente. Hieronder een lijst met vervangers voor ingrediënten als je die …

Lees verder »

Inloggen

Meld je hier aan voor het gratis weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

Welkom op onze vernieuwde website!

Doe ook mee met onze nieuwe  GRATIS suiker challenge! Klik hier voor meer informatie.

En ontvang een gratis weekmenu!

On this website we use first or third-party tools that store small files (cookie) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (technical cookies), to generate navigation usage reports (statistics cookies) and to suitable advertise our services/products (profiling cookies). We can directly use technical cookies, but you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies. Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience.