Dit heb je nodig voor 1 persoon:
- 200 gr runder riblap, in blokjes
- 1/2 el bloem
- 1/2 el boter
- 1/2 el olijfolie
- 3 sjalotten, gehalveerd
- 1 winterwortel, in reepjes
- 1/2 bakje ( kastanje) champignons, gehalveerd
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes verse rozemarijn, fijngehakt
- 1,5 dl rode wijn
- 1 dl runderbouillon
- ½ el sojasaus
- Peper en zout
Voor de stamppot:
- 1 grote pastinaak, in plakjes (250 g)
- 1/2 bouillonblokje
- 10 ml kookroom
Zo maak je het:
1. Haal het vlees door de bloem. Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur. Leg de runderlap in de pan en braad 5-6 min. Aan beide kanten lichtbruin. Haal het vlees uit de pan voeg de olie, sjalotten, wortel, champignons en kruiden toe en bak dit 3 min.
2. Voeg vervolgens de wijn toe. Breng aan de kook en voeg de bouillon en sojasaus toe en laat dit 3 minuten doorkoken. Voeg het vlees toe. Doe de deksel op de pan en zet in de oven. Ongeveer 2 uur tot het vloeistof een dikke volle jus wordt en het vlees zacht is geworden.
3. Maak 15 min. voor serveren de pastinaak stamppot. Breng water met een half bouillonblokje aan de kook. Voeg de pastinaak en toe en kook ca. 10 minuten gaar. Stamp de pastinaak samen met de kookroom, tot een mooie stamppot ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de pastinaak met de winterschotel.