Tips voor een koolhydraatarme bbq
- Bereid je goed voor.
Wanneer eet je de meeste koolhydraten bij de bbq? Juist vaak start een bbq met een stokbroodje en bijvoorbeeld kruidenboter. Met het stokbrood krijg je de meeste koolhydraten binnen. Start dus gezond en vul je maag alvast een beetje met een heerlijk voedende salade, zoals de salade met munt en watermeloen (Zie recept hieronder) - Stil alvast de ergste trek thuis.
Vaak duurt het even voordat je eindelijk het eerste stukje vlees op je bord hebt liggen. Om de ergste trek te stillen kan je van thuis een beetje yoghurt, een gekookt ei eten. - Zorg voor een rauwkostdip
Lekker fris, slank én gezond. Zet snoepworteltjes, paprikareepjes en komkommerplakjes op tafel. Je zult verbaasd zijn hoe snel dit op gaat. Maak een lekker dipje erbij (zie recept hieronder) - Drink voldoende water.
Dit zorgt ook voor een vollere maag. Lees hier onze tips om water een lekker smaakje te geven >> - Probeer vooral de magere vleesproducten in te kopen voor de barbecue.
Koop bijvoorbeeld kip- of kalkoenfilet en biefstuk. Rijg hier zelf spiesjes van met een stukje ui, een tomaatje en een stukje paprika en bijvoorbeeld een blokje ananas. - Laat de sauzen staan.
Juist de vaak vette sauzen zijn dikmakers, marineer het vlees zodat het van zichzelf al voldoende smaak heeft. Of maak een heerlijke kruidenolie van verse kruiden om bij het vlees te eten. (zie recept hieronder) - Groenten op de bbq
- Wat dacht je van een heerlijke gevulde portobello op de de BBQ? Of gegrilde paprikareepjes met hummus harissa op een groentewrap (bijv. my fairytales te vinden in het koelschap)? (zie recept hieronder).
Een prei is heerlijk op de bbq, heel zacht van smaak écht eens proberen. Overige suggesties:( Zoete)aardappel gevuld met wat zuivelspread, knoflook en verse bieslook. Pompoen besmeerd wat olijfolie, honing, mosterd peper en zout. Wortel en courgette zijn ook heerlijke groenten om een mee te experimenteren. aubergine en mais. Of maak een spiesje met verschillende groenten en leg deze op de barbecue.
Slanke salade’s voor bij de bbq:
Bloemkoolsalade met watermeloen en munt
Dit heb je nodig:
400 g bloemkoolrijst (kant en klaar)
300 g watermeloen stukjes, iets kleiner gesneden
4 takjes munt, de blaadjes fijn gesneden
ca. 20 fetakaas blokjes verkruimeld.
2 á 3 eetlepels kant en klare frambozen dressing
peper en zout
Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar. En klaar is je frisse zomerse salade.
Spinazie salade
Wat heb je nodig voor de spinaziesalade:
½ zak babyspinazie
10 aardbeien, gehalveerd
30 gram feta kaas
1 handje ongebrande cashewnoten
Dressing van: 1 theelepel honing, 1 theelepel olijfolie en 1 theelepel balsamicoazijn.
Koolhydraatarme huzarensalde (bekijk hier het recept)
Frisse salade met grapefruit (bekijk hier het recept)
Slanke (dip) sauzen voor bij de bbq:
Citroen-dille dip
2 el (Griekse) yoghurt
1 el Mayonaise
2 tl citroensap
1 tl dille (gedroogd)
peper en zout
Cocktail saus
1 eetlepel maynaise
1 eetlepel (Griekse) yoghurt
2 eetlepels ketchup
Sap van een halve citroen
½ theelepel paprika poeder
Snufje zout
Kerriesausje
2 el (Griekse) yoghurt
1 el Mayonaise
Kerriepoeder
Wat verse bieslook
Kruidenolie
150 milliliter olijfolie (extra vierge)
1 bosje basilicum
1 bosje peterselie
1 teentje knoflook, geperst
Zout
Zo maak je het: Pluk de kruiden voor de kruidelolie en hak ze fijn en doe dit met de knoflook, zout en olie in een kom en meng het geheel goed door met een vork. Laat de kruidenolie een uurtje intrekken voordat je hem serveert.
Aioli
3 eetlepels (griekse Yoghurt)
2 eetlepels Mayonaise (light)
1 teentje knoflook
Sweet chili dip
3 el Griekse yoghurt
2 el Sweet chili saus
optioneel: peper of sriracha voor wat extra pit
Guacamole
1 avocado, fijngeprakt of met de staafmixer tot mousse gemaakt.
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel kwark
1 theelepel sambal
¼ sjalotje fijn gesnipperd
½ tomaat in kleine blokjes
Peper en zout
Tzatziki
¾ komkommer
1 eetlepel Griekse yoghurt 0% vet
½ teentje knoflook, geperst
Peper, zout
1 theelepel olijfolie
½ paprika, in reepjes gesneden
Zo maak je het:
Schil de komkommer en verwijder de zaadlijst. Rasp de komkommer en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Meng de komkommer en Griekse yoghurt door elkaar. Breng op smaak met ½ teentje knoflook, peper, zout en olijfolie.
Marinade voor groenten op de BBQ:
Eigenlijk is elke groenten lekker met deze marinade op de BBQ:
4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel honing, 2 theelepels mosterd, peper en zout.
2x gevulde portobello:
Gevulde portobello met romige kaas vulling
2 portobello’s
2 eetlepels zuivelspread
2 eetlepels geraspte kaas
1 eetlepel verse bieslook, fijngehakt
olijfolie
peper en zout
Zo maak je het:
Besmeer de portobello ’s met wat olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi ze met peper en zout. Meng de zuivelspread, kaas en bieslook door elkaar en vul de portobello ‘s hiermee. Pak ze in in wat aluminium folie. Bak ze in ongeveer 15 minuten op de bbq
Gevulde portobello met roomkaas
2 portobellos
2 eetlepels roomkaas (kruiden/knoflook)
2 pakjes Seranoham
Zo maak je het:
Besmeer de portobello ‘s met wat olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi ze met peper en zout. Leg er een plakje ham in en vul met wat roomkaas. Pak ze in met wat aluminium folie. Bak ze in ongeveer 15 minuten op de BBQ
Lees hier nog meer heerlijke BBQ recepten>>
Met deze tips ga je een heerlijke avond tegemoet zonder het gevoel te hebben dat je op je eten let. Hier vind je alles wat je nog meer nodig hebt voor een BBQ feest.
Geniet ervan!