Zelf koolhydraatarm brood bakken

Eet je net als wij koolhydraatarm, maar wil je toch blijven genieten van een lekkere boterham. Dan hebben wij heerlijke koolhydraatarme brood recepten om zelf te maken. Brood mag verlaagd in koolhydraten (koolhydraatarm) heten als er tenminste 30% minder koolhydraten bevat dan normaal brood. In normaal (volkoren) brood zitten gemiddeld tussen de 40 -50 g koolhydraten per 100 g.

Waar moet je opletten?

Als je koolhydraatarm brood zelf wilt bakken kies dan voor een koolhydraatarm soort meel. Koolhydraatarme meelsoorten zijn: amandelmeel, kokosmeel en sojameel.

Amandelmeel bestaat uit gemalen geblancheerde amandelen. Doordat de amandelen kort gekookt zijn in water, verliest het gemakkelijk de bruine vliesjes. In amandelmeel zitten veel onverzadigde vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Het is dan ook licht verteerbaar en past in een koolhydraatarme leefstijl.

Voedingswaarde per 100 g amandelmeel:
612 kcal
55,8 g vet
21,1 g eiwit
6,9 g koolhydraten
7,4 g vezels

Kokosmeel bestaat uit gedroogd kokosvlees. Het meel heeft een hoog vezelgehalte en is een goede bron van eiwit. Van nature heeft het meel een lichtzoete smaak.

Voedingswaarde per 100 g kokosmeel:
387 kcal
40 g vet
16,8 g eiwit
24,5 g koolhydraten
40 g vezels

Sojameel bestaat uit gemalen sojabonen. Door het relatief lage gehalte aan koolhydraten is het geschikt om te gebruikten voor koolhydraatarm brood. Sojameel wordt ook veel gebruikt als bindmiddel, of als vervanging voor eieren. 2 eetlepels water + 1 eetlepel sojameel staat gelijk aan 1 ei.

Voedingswaarde per 100 g sojameel (volvet):
478 g kcal
23 g vet
38 g eiwit
24 g koolhydraten
11,5 g vezels

Om het brood te verrijken met extra vezels en een knapperige bitte. Kun je gebruik maken van pitten en zaden. Zo kun je door het brood lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad en hennepzaad doen. Deze producten kun je naar smaak zelf toevoegen in verschillende hoeveelheden.  Ook kun je er noten en groenten in verwerken om extra smaak en vezels aan toe te voegen.

Door ieder zelf gebakken/samengesteld koolhydraatarm brood zitten eieren. De eieren zorgen er voor dat het brood stevig, luchtig en zachter wordt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bakpoeder, om het deeg te late rijzen. Hierdoor neemt het volume van het brood toe en wordt het luchtig.

Zelf brood bakken : 2 recepten

De volgende recepten zijn voorbeeldrecepten, de pitten en zaden kunt je in hoeveelheid veranderen. Houd wel de verhouding meel en eieren aan.

Recept Pittenbrood

Dit heb je nodig:

  • 6 eieren
  • 270 g zuivelspread light
  • 80 g amandelmeel
  • 30 g gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel water
  • 70 g roomboter
  • 70 g psylliumvezels
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout

    Zo maak je het:
    1. Smelt de boter in een steelpan.
    2. Klop de eieren samen met de zuivelspread en de boter tot een luchtige massa.
    3. Meng het amandelmeel samen met de lijnzaad, zonnebloempitten, hennepzaad, pompoenpitten, psylliumvezels, bakpoeder en wat zout door elkaar.
    4. Roer het ei mengsel bij de droge bestanddelen en voeg 1 eetlepel water toe.
    5. Schep het deeg in een met bakpapier bekleden cakeblik. Bak het brood in 40 minuten gaar.

    Bereidingstijd: 15 minuten, baktijd: 40 minuten
    Oven: 180 graden

Recept Courgettebrood

Dit heb je nodig:

  • 1 grote courgette, geraspt
  • 200 g amandelmeel
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 1 eetlepel kokosmeel
  • 4 eieren
  • 70 g zuivelspread light (eventueel bieslook)
  • 100 g roomboter
  • ½ ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

Zo maak je het:
1. Smelt de boter in een steelpan
2. Klop de eieren luchtig met de zuivelspread en voeg de Italiaanse kruiden en wat peper en zout toe.
3. Meng het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, pompoenpitten en bakpoeder door elkaar.
4. Voeg de geraspte courgette, ui en knoflook toe aan het amandelmeel mengsel.
5. Schep vervolgens de gesmolten boter en het ei mengsel er door heen en roer alles goed door elkaar.
6. Schep het deeg in een met bakpapier bekleden cakeblik en bak het brood in 50 minuten gaar.

Bereidingstijd: 20 minuten, baktijd: 50 minuten
Oven: 180 graden

Wil je meer weten over koolhydraatarm brood?

Je heb nu een paar lekkere recepten om zelf koolhydraatarm brood te bakken. Lees ons artikel Wat is koolhydraatarm brood als je meer wil weten. Misschien wil je wel eens een week lang ervaren hoe het is om zelf brood te bakken en door gezond te eten je fitter en energieker te gaan voelen. Wij hebben een heerlijk gratis weekmenu voor je opgesteld met een koolhydraatarm noten-rozijnenbrood. Dit koolhydraatarm brood recept en nog vele andere recepten vind je in ons complete gratis weekmenu met boodschappenlijst. Hier kun je het gratis koolhydraatarm weekmenu vinden. We wensen je alvast veel bakplezier en zien graag een foto van je koolhydraatarme brood terug via #foodsisters #koolhydraatarmbroodbakken

 

Ontvang ons gratis e-book

Met het koolhydraatarme weekmenu van de Foodsisters vol gezonde en suikervrije recepten.

Recente blogs

Blog

Ervaring Rinus

Rinus: “Ik ben inmiddels op eenvoudige wijze meer dan 16 kilo lichter. En dat zonder honger te lijden.”

Lees verder »
Blog

Ervaring Yvonne

Ik voel me zo heerlijk! Ik heb geen opgeblazen gevoel en lichaam meer, geen maagzuur ’s nachts, ben inmiddels 8 kg kwijt

Lees verder »
Blog

Ik lust iets niet uit jullie recept waarvoor kan ik dit vervangen?

Stel je lust geen garnalen of champignons dan mag je het altijd uit de recepten weglaten. Groente mag je uiteraard altijd vervangen voor andere groente. Hieronder een lijst met vervangers voor ingrediënten als je die …

Lees verder »

Inloggen

Meld je hier aan voor het gratis weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

Welkom op onze vernieuwde website!

Doe ook mee met onze nieuwe  GRATIS suiker challenge! Klik hier voor meer informatie.

En ontvang een gratis weekmenu!

On this website we use first or third-party tools that store small files (cookie) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (technical cookies), to generate navigation usage reports (statistics cookies) and to suitable advertise our services/products (profiling cookies). We can directly use technical cookies, but you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies. Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience.