Thee is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals:
- Zwarte thee: de theeblaadjes zijn gefermenteerd of gegist
- Groene thee: de thee is gemaakt van on-gefermenteerde theeblaadjes
- Vruchtenthee of Earl grey: thee waaraan smaakjes zijn toegevoegd
- Kruidenthee: dit is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant. Kruidenthee is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen, zoals kamillethee, rozenbottelthee, pepermuntthee, rooibosthee en zoethoutthee.
Cafeïne in thee
Alle thee afkomstig van de theeplant bevat cafeïne. Hoeveel cafeïne hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. In zwarte thee zit gemiddeld 30 – 40 milligram en in groene thee 20-30 milligram. Het verschil onderling is best klein, maar het verschil met een kop koffie, 85 milligram cafeïne, is dan wel weer veel. Zoethoutthee en rooibosthee bevatten geen cafeïne.
Gezondheid
Sinds het eind van 2015 is het advies vanuit de gezondheidsraad om 3 koppen thee per dag te drinken. Er is namelijk genoeg wetenschappelijk bewijs gevonden om te zeggen dat het drinken van 3 koppen thee per dag het risico op beroertes verlaagd en je bloeddruk doet dalen. Denk er wel om dat je niet te veel thee met zoethout drinkt. Een stofje in zoethout doet je bloeddruk namelijk stijgen. De aanbeveling geldt dan ook voor groene en zwarte thee. Er is onvoldoende bewijs gevonden om te zeggen dat de kruiden- en rooibosthee dezelfde effecten hebben als de groene en zwarte thee. Naast de al genoemde gezondheidseffecten is thee ook een goede manier om je lichaam te voorzien van genoeg vocht. De aanbeveling is twee liter vocht per dag. Mits je de thee zonder suiker drinkt, is thee dus een echte aanrader.
Zwanger of borstvoeding
Ben je nu zwanger of geef je borstvoeding dan zijn er een paar dingen waar je nog op kan letten:
- Drink niet meer dan 1 tot 2 glazen zoethoutthee als je zwanger bent, vanwege het bloeddruk verhogende effect van zoethoutthee. Bij een hoge bloeddruk komen minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.
- Plantengifstoffen in venkel- en anijsthee zijn niet goed voor je ongeboren kind. Neem daarom die theeën met mate. Kleine baby’s kunnen vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. Daarom geldt het advies voor moeders die borstvoeding geven om geen venkelthee en anijsthee te nemen.
- Geef geen venkelthee en anijsthee aan baby’s, bijvoorbeeld tegen darmkrampjes.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: alles over intermittent fasting