In Amerika is in 2013 het boek de Broodbuik uitgegeven. Hierin geeft de schrijver uitleg wat er in het ziekenhuis op de cardiologie afdeling gebeurde toen alle patiënten een glutenvrij dieet werd voorgeschreven: patiënten vielen af door het weg laten van brood, tarwe en andere glutenbevattende producten. Met als gevolg dat ook de gezondheid verbeterde. Deze hype is inmiddels overgewaaid naar Europa en sindsdien zijn veel meer Nederlanders minder gluten gaan eten.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). In een gezond maagdarmkanaal worden gluten goed opgenomen door het lichaam. Het lichaam gaat niet anders om met glut en dan met eiwitten afkomstig uit andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld uit vlees, vis of eieren. Ongeveer 1% van de bevolking is overgevoelig voor gluten. Dit heet coeliakie (glutenintolerantie). Dit is een aandoening aan de dunne darm, waardoor voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Coeliakie is niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. De behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet, dus een dieet dat geen tarwe of andere gluten bevattende granen bevat .
Word je van gluten dik?
Van gluten zelf word je op zich niet dik. Maar de producten waar gluten in verwerkt zijn, zijn doorgaans koolhydraatrijk. Denk aan brood, pasta, koek, gebak. Als je deze energie uit de koolhydraten niet gebruikt, dan zal de weegschaal toe nemen. Om in gewicht af te nemen, starten veel mensen een glutenvrij dieet met glutenvrije producten uit de supermarkt. Dit is echter niet nodig, want in de glutenvrije broodjes en koekjes is maïsmeel gebruikt en dat bevat net zo veel koolhydraten als de reguliere broodjes en koekjes. Je zult er dus niet van afvallen. Je kunt dan beter kiezen voor een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Doordat je geen brood en pasta eet krijg je automatisch al veel minder gluten binnen.