Recept gezonde pepernoten en gezond speculaas

Gezonde pepernoten (én superlekker!)

 Bereidingstijd: 15 minuten
  Bakken: 20 minuten
   Oventemperatuur: 160 ºC

Gezonde pepernoten bakken en gezond speculaas zonder dat het droog en smaakloos wordt? We did it! Brandblaren op onze handen. Een paar x opnieuw beginnen en het recept verbeteren, maar wij zijn blij!!

Want je mag natuurlijk best af en toe lekker snoepen met sinterklaastijd, maar hoe fijn is het als het dan ook met een stuk minder suiker toe kan? Omdat wij al jaren het eten van minder suiker promoten delen we graag het recept van gezonde pepernoten met jou. Oooh dit 5 december lekkers is goddelijk! Succes gegarandeerd! Met wie ga jij deze pepernoten bakken?

Recept voor gezonde pepernoten bakken
Dit heb je nodig voor ca 42 middelgrote of 60 kleine gezonde pepernoten:

  • 1 pak Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel
  • 50 g havermeel
  • 50 g pecannoten
  • 2 kruidnagels, geplet
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel cacao (voor de kleur)
  • 1 zakje vanille suiker (8 gram)
  • ½ banaan
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel melk
  • snufje zout
  • 50 g roomboter

    Zo maak je het:

    Maal de pecannoten fijn met een vijzel of in de keukenmachine.

Meng het zelfrijzend amandelbakmeel, havermeel met de gehakte noten, kruidnagel, koek-en speculaaskruiden, honing, kaneel, cacao, zout en vanille suiker.

Smelt de boter in een pan of in de magnetron. Voeg dit samen met de melk toe aan het meel. Voeg de banaan toe en kneed het tot een mooi deeg.

Maak balletjes van het deeg, leg ze op een bakplaat en druk ze een beetje in. Besmeer elk pepernootje met een klein beetje melk.

Bak de pepernoten in 15-20 min gaar op 160 graden.
Voorbereiding: 15 minuten
Oven: 160 graden
Bakken: 20 min

Gezonde speculaasjes
gezonde pepernoten

Als je nu toch aan het pepernoten bakken bent geslagen kun je net zo goed ook deze speculaasjes erbij bakken.

Dit heb je nodig voor 8 gezonde speculaasjes:

  • 60 g amandelmeel
  • 40 g havermout
  • 80 g havermeel
  • 40 g pecannoten, fijngehakt
  • 1 zakje vanille suiker (8 gram)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel koek en speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • 45 g roomboter, gesmolten
  • 2 eetlepels honing

 

Zo maak je het:
Meng het meel, de vanille suiker, noten, kaneel, zout en speculaaskruiden
Smelt de boter en voeg dit samen met de melk en de honing aan het meel toe.
Rol het deeg tot een plak van 3-4 mm dik en maak hier koekjes van.
Bak de koekjes in de oven in ca. 20 tot 25 min. gaar.

Voorbereiding: 15 minuten
Oven: 160 graden
Bakken: 20-20 min

Voor de speculaasjes op deze foto hebben wij deze speculaasroller gebruikt, dat werkte heel goed. https://tinyurl.com/y87kbdsg

Tip: Voor een extra donkere kleur kun je wat cacaopoeder toevoegen. Omdat je tenslotte in dit recept geen bruine suiker toevoegt ????

Gevulde speculaas

De feestdagen staan weer voor de deur, de schappen liggen alweer vol met lekkernijen.
Helaas bevatten die lekkere pepernoten en gevulde speculaas veel suiker. Dus hebben
wij een variant met minder suiker. Let er alleen op, ook deze gezondere
varianten bevatten calorieën, dus zorg ervoor dat je hem niet in je eentje opeet.

Recept gezonde gevulde speculaas
8 punten: 12 cm springvorm

Dit heb je nodig voor de koek:

  • 50 g amandelmeel
  • 20 g havermout
  • 30 g lijnzaad
  • 1 ei
  • 120 Griekse yoghurt
  • 30 g roomboter, gesmolten
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 el speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 3 eetlepels honingVoor de spijs:
  • 50 g amandelmeel
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel honing
  • 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • Bakpapier

 

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de ingrediënten voor de spijs door elkaar, maak er een bol van en leg het in de
koelkast.
Meng alle ingrediënten van de koek door elkaar en verdeel het mengsel in tweeën.

Doe de ene helft van het beslag in de springvorm. Doe vervolgens het spijs in het
midden, zorg ervoor dat je aan de buitenrand 1 cm overhoudt waar je geen spijs smeert.
En doe daarna de tweede helft van het koekbeslag erop.

Strooi als laatste de amandelschaafsel eroverheen en bestrijk het geheel met ei. Bak
de koek af voor 40 minuten.

Eet smakelijk!

Ontvang ons gratis e-book

Met het koolhydraatarme weekmenu van de Foodsisters vol gezonde en suikervrije recepten.

Recente blogs

BlogReview

Ervaring Rinus

Rinus: “Ik ben inmiddels op eenvoudige wijze meer dan 16 kilo lichter. En dat zonder honger te lijden.”

Lees verder »
BlogReview

Ervaring Yvonne

Ik voel me zo heerlijk! Ik heb geen opgeblazen gevoel en lichaam meer, geen maagzuur ’s nachts, ben inmiddels 8 kg kwijt

Lees verder »
Blog

Ik lust iets niet uit jullie recept waarvoor kan ik dit vervangen?

Stel je lust geen garnalen of champignons dan mag je het altijd uit de recepten weglaten. Groente mag je uiteraard altijd vervangen voor andere groente. Hieronder een lijst met vervangers voor ingrediënten als je die …

Lees verder »

Inloggen

Meld je hier aan voor het gratis weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

Welkom op onze vernieuwde website!

Doe ook mee met onze nieuwe  GRATIS suiker challenge! Klik hier voor meer informatie.

En ontvang een gratis weekmenu!

On this website we use first or third-party tools that store small files (cookie) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (technical cookies), to generate navigation usage reports (statistics cookies) and to suitable advertise our services/products (profiling cookies). We can directly use technical cookies, but you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies. Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience.