Jij mag niet meedoen! Hiermee startte vroeger menig conversatie met mijn Food-zus Janneke. Misschien een troost voor de dames die geen zus hebben en dit altijd zo hebben gemist. Toen wij kinderen waren lagen we lang niet altijd op één lijn en was het echt niet altijd twee handen op één buik.
Juist de verschillen tussen ons, maakt dat we als Foodsisters een gouden combinatie zijn. Voeding is onze gezamenlijke passie en bracht ons bij elkaar.
Janneke heeft op 18 jarige leeftijd het landelijke West-Friesland verruild voor ‘de grote stad’ Amsterdam. Daar leerde ze nieuwe dingen eten als artisjok, courgette en avocado. Producten waar we 18 jaar geleden nog niet eerder van gehoord hadden. Ik weet nog dat ze thuis kwam met sushi, bah! Rauwe vis op smaakloze rijst, haha. Nu mijn lievelingseten.
Zelf werkte ik destijds als bankadviseur. Wat wilde ik daar graag weg. Out-of-the-box denken is mijn specialiteit en dan zit je bij een bank met alle regeltjes niet op de juiste plek. Toen Janneke met het idee kwam samen een dieetpraktijk over te nemen, kwam ze voor mij precies op tijd. Ik deed het praktische gedeelte van onze praktijk en Janneke de begeleiding van de cliënten. Hoewel ik me ook snel met de begeleiding ging bemoeien. En daarbij de kennis die Janneke op school had opgedaan op de korrel nam. Een handje peulvruchten per dag? Naar dat advies luistert toch geen hond? Hoezo vijf boterhammen onder de middag, dat kan een mens toch niet op? Waarom vragen we niet gewoon wat de mensen willen en geven we daar advies over? Iets wat mij zo logisch leek. Toen in de wereld van de diëtisten heel vernieuwend.
Intussen zijn we vooral veel bezig met het schrijven van recepten. Met daarin altijd is ons achterhoofd: wat willen de mensen die ons volgen? Daarin kunnen zowel Janneke als ik al onze creativiteit kwijt. Janneke met ‘stadse’ uitstapjes naar lamsbout, bulgur en linzen. Ik met praktische en snelle recepten die ik voor mijn gezin kan klaarmaken. Janneke beoordeeld vervolgens weer of het voedingskundig goed in elkaar zit. Samen komen we dan tot unieke, maakbare en gezonde recepten. En geloof me dit gaat niet altijd zonder strijd, maar we zijn altijd trots op het eindresultaat, omdat we elkaar zo goed aangevuld hebben.
– Amande –