Gezond en slank met Nederlands populairste weekmenu’s.

Afvallen én lekker eten wij maken het mogelijk.

Ontdek het geheim van de Foodsisters weekmenu’s. Iedereen kan het!

Pak je energie terug. Geef je gezondheid een boost met onze weekmenu’s.

Makkelijk, praktisch en lekker afvallen was nog nooit zo makkelijk.

Al 5 jaar in de top 10 bestverkochte dieetboeken bij bol.com

Simpel afvallen met lekkere recepten. Voor iedereen!

Maak vandaag een start naar een fit en energiek leven.

Verlies makkelijk gewicht met de beste koolhydrraatarme weekmenu’s van Nederland.

Mag je suikervrije drop bij het afvallen?

Is suikervrije drop gezond bij afvallen? Ben je een drop liefhebber? Dan wordt het tijdens een koolhydraatarm dieet lastig om deze lekkernij te weerstaan. Normaal gesproken is suiker het hoofdbestanddeel dat gebruikt wordt in drop. Sinds enkele jaren heeft Klene, Venco en eigenmerk van de supermarkt suikervrije drop op de markt. Goed nieuws voor de drop liefhebbers onder ons, of toch niet helemaal?

Wat zit er in suikervrije drop?

De suiker in drop wordt vervangen door zoetstof om het dropje toch zoet te laten smaken. Deze zoetstoffen hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker. Dat wilt zeggen dat het glucose gehalte in je bloed niet heel hoog wordt.

In de suikervrije dropjes wordt er gebruik gemaakt van maltitolstroop en steviolglycosiden als zoetstof. Steviolglycosiden is afkomstig van steviaplant. De zoetkracht van stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en er hoeft dan ook niet veel van gebruikt te worden in een product. Het bijkomstige gunstige effect is dat stevia geen calorieën levert en dus ook geen koolhydraten bevat. De maltitolstroop die gebruikt wordt in suikervrije drop valt onder de polyolen. Polyolen zijn koolhydraten die gebruikt worden als suikervervangers. Maltitol heeft een glycemische index van 35. Tafelsuiker heeft een glycemische index van 65 dat betekent dat suiker de bloedsuikerspiegel meer verhogen dan maltitol. Maar maltitol verhoogt dus wel degelijk de bloedsuikerspiegel. Daarnaast levert maltitol ook calorieën, maar minder dan tafelsuiker waardoor dit product vaak wordt gebruikt bij afslank producten 1.

Gezien de voedingswaarde van suikervrije drop staat er op de verpakking 0 g suiker. Maar als je naar polyolen kijkt staat er 52 g. Dit betekent dat de polyolen, in dit geval maltitolstroop, de bloedsuikerspiegel verhoogt en dat de suikervrije drop het zelfde effect heeft als gewone drop. Alleen is het zo dat de suikervrije drop minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel dan tafelsuiker.

Klachten van zoetstoffen

De stof maltitol kan klachten veroorzaken als diarree en winderigheid. Daarnaast kan het een opgeblazen gevoel geven in de buik. Naast maltitol zijn er nog enkele ‘niet-intensieve zoetstoffen’ die deze klachten kunnen veroorzaken. Zo zijn er de mannitol, lactitol, xylitol en erytritol.

Conclusie is suikervrije drop gezond?

De suikervervangers in suikervrije drop kunnen dus gezondheidsklachten veroorzaken als: diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar leveren wel minder calorieën dan tafelsuiker en hebben een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel. Echter, leveren de suikervrije dropjes dus wel calorieën en beïnvloeden ze de bloedsuikerspiegel ook. Of de suikervrije drop dan gezonder is dan normale drop blijft twijfelachtig.
Snoep of drop blijft geen gezonde keuze als je jouw calorie inname wilt verlagen of minder koolhydraten wilt eten. Ook al worden de polyolen niet bij de koolhydraten gerekend, ze reageren in het lichaam wel deels het zelfde. De suikervrije drop is daarom niet perse een gezonde keuze.

Wat zijn dan wel gezonde tussendoortjes?

Lees hier meer over: suiker in tussendoortjes

Lees hier meer over: gezonde tussendoortjes

Lees hier meer over: hoeveel koolhydraten en calorieën zitten er in tussendoortjes

Bron
1. Livesey, G. (2003). Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties. Nutrition Research Reviews, 16(2), 163-191. Geraadpleegd van https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/51B0744C8573925A7A74FF2AD87429F9/S0954422403000131a.pdf/health_potential_of_polyols_as_sugar_replacers_with_emphasis_on_low_glycaemic_properties.pdf

Deel bericht:

Ontvang ons
gratis e-book

Met het koolhydraatarme weekmenu van de Foodsisters vol gezonde en suikervrije recepten.

Gerelateerde berichten

Blog

Welke kokosyoghurt kun je nu het beste kiezen? 

Ben jij niet zo van de zuivel en kies je daarom liever geen Griekse yoghurt als ontbijt in je menu’s? Dan raden wij aan om te kiezen voor kokosyoghurt. We hebben drie keuze’s voor je …

Lees verder »
BlogReview

Verie – 18 kg

Naast afvallen heb ik ook andere voordelen bemerkt. Mijn bloedsuikerspiegel is nu stabiel en ik heb minder last van mijn astma. Een win win situtatie!

Lees verder »
BlogReview

Mandy -19 kg

Ik ben superblij met mijn vooruitgang! Het is een echte transformatie

Lees verder »

Inloggen

Meld je aan voor het gratis weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

Een week lang genieten van onze heerlijke en makkelijke recepten? Vul hieronder je gegevens in.

Meld je hier aan voor het gratis keto-weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

geniet van de lente!

Kom maar op met die energie!

Voel je gezonder, fitter en energieker dan ooit tevoren en verlies kilo’s.

Maak het jezelf makkelijk en boek resultaat door het volgen van onze 4 weekmenu’s.

KLIK HIER OM TE BEKIJKEN