Is vlees verantwoord?
Vlees ligt vaak onder vuur.
- Het is niet duurzaam.
- Rood vlees en bewerkte vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.
- Rauw vlees kan vol zitten met ziekmakende bacteriën.
- Verbrand vlees kan ook nadelig zijn voor je gezondheid.
Je zou er spontaan vegetariër van worden. Is het nog wel verstandig om vlees te eten? Jazeker, vlees bevat geen koolhydraten en veel eiwitten. Daarnaast bevat het ook veel nuttige voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je snel moe bent, bleek ziet of last hebt van spierzwakte. Kies wel zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt vlees.
Varieer
Net als bij groenten en fruit is het bij vlees (en vis) ook goed om te variëren met de verschillende soorten. Kies hooguit één tot twee keer per week rood vlees, kies 1 tot 2 keer per week voor vis en een vega-dagje per week daar is ook echt niets mis mee.
Slank vlees eten
Uiteraard wil je niet elk jaar kilo’s aankomen. Daarom is het wel eens goed om te kijken wat qua voedingswaarde nu wel of juist niet een verantwoorde keuze is. We hebben per portie de verschillende vleessoorten bekeken. De hoeveelheden calorieën die we hebben weergegeven zijn gemiddelden. De kwaliteit van vlees en daarmee het vetgehalte kan enorm verschillen. Zo kan aan ham en kipfilet water worden toegevoegd. De Consumentenbond heeft een test gedaan waaruit blijkt dat het vetgehalte van rundergehakt ver uiteen loopt. Zo blijkt dat het rundergehakt van de Keurslager 10 gram vet per 100 gram bevat. Terwijl bij het rundergehakt van de Lidl 25 gram vet per 100 gram vet werd gemeten.
Rund | kcal (per portie) | vet (G) | verz. vet (G) | Eitwit (G) |
---|---|---|---|---|
Rosbieflapje (100g) | 120 | 3,5 | 1,5 | 23 |
Biefstuk (150g) | 165 | 3 | 1,1 | 34,5 |
Ribrunderlap (150g) | 165 | 9,5 | 4 | 20 |
Sukadelap (150g) | 202 | 8,2 | 3 | 31,1 |
Tartaar (100g) | 170 | 10 | 4,5 | 20 |
Entrecot (150g) | 247 | 13 | 5,3 | 34,5 |
Rundervink (100g) | 230 | 17 | 7,5 | 16 |
Hamburger (100g) | 240 | 18 | 7,5 | 18 |
Rundersauzijs (100g) | 265 | 20 | 9 | 19 |
Rundergehakt mager (150g = 1bal) | 278 | 18 | 8,3 | 30 |
Rundergehakt (150g = 1 bal) | 323 | 22,5 | 9,8 | 30 |
Varken | KCAL(per portie) | vet (G) | VERZ vet (G) | Eiwit (G) |
---|---|---|---|---|
Schnitzel ongepaneerd (100g) | 110 | 2 | 0,8 | 23 |
Hamlap (100g) | 115 | 3 | 0,9 | 22 |
Varkenshaas (150g) | 158 | 2,3 | 1,2 | 33 |
Filetlapje (150g) | 169 | 5,2 | 2,0 | 29,9 |
Ribkarbonade (150g) | 225 | 9,8 | 3,8 | 34,5 |
Schnitzel gepaneerd (150g) | 225 | 9,8 | 3,8 | 34,5 |
Shoarma reepjes (150g) | 292 | 18 | 6 | 30 |
Rookworst extra mager (halve=140g) | 280 | 196 | 7,8 | 3,4 |
Spekblokjes (125g) | 300 | 25 | 10 | 18,8 |
Braadworst (100g) | 300 | 25 | 9,5 | 15 |
Slavink (100g) | 315 | 26 | 10 | 17 |
Speklapje (100g) | 320 | 28 | 11 | 17 |
Gehakt h-o-h (150g) | 330 | 22,5 | 9 | 30 |
Cordonbleu (137g) | 397 | 30 | 13 | 17,8 |
Rookworst (halve=140g) | 427 | 40,6 | 15,4 | 16,8 |
Lam | KCAL(per portie) | vet (G) | VERZ vet (G) | Eiwit (G) |
---|---|---|---|---|
Lamsworst | 245 | 19 | 8,5 | 19 |
Lampskotellet (110g) | 267 | 20,9 | 9,4 | 20,9 |
Kip | KCAL(per portie) | vet (G) | VERZ vet (G) | Eiwit (G) |
---|---|---|---|---|
Drumstick ongekruid (100g) | 120 | 5 | 1,5 | 19 |
Kippenlever (100g) | 125 | 5,5 | 2 | 18 |
Kipfilet (150g) | 165 | 2,25 | 0,8 | 34,5 |
Kipschnitzel (100g) | 155 | 5,5 | 1 | 15 |
Cordonbleu (125g) | 219 | 11 | 2,5 | 17,5 |
Shoarma reepjes (150g) | 227 | 18 | 3,8 | 28,5 |
Kip-kalkoen gehaktbal (150g) | 278 | 19,5 | 5,3 | 25 |
Kippenpoot (per stuk 200 g) | 360 | 24 | 8 | 36 |