5 tips voor minder suiker zonder een ‘stomme’ mama te zijn

Hoe je kind minder suikers laten eten, zonder een zure karnemelk moeder te zijn. Ik weet ze nog zo voor me te halen, de kinderen van de basisschool met een ‘verantwoorde moeder’. Ze deelden mandarijntjes uit als ze jarig waren en op hun partijtje kregen we alleen maar karnemelk of melk te drinken. Wat vond ik dat stom!

Ook mijn eigen moeder was een redelijk ‘verantwoorde moeder’ dat ik nooit melk-liga mee naar school kreeg, maar fruit vond ik ook stom! … Maar… nu ben ik zelf moeder en weet ik dat de karnemelk-moeder hele goede bedoelingen had en ook ik word niet blij als mijn kinderen volgestopt worden met suiker.

Hoe komen mijn kinderen gezond de dag door, zonder dat ik zelf een ‘stomme mama’ ben. Een hele uitdaging! Hierbij mijn 5 tips. Vul deze blog gerust aan met jullie eigen tips!

1. Zie drinken als vloeibaar snoepen
Zodra je een pakje appelsap gaat zien als 5 suikerklontjes drinken, chocomel 6 suikerklontjes en roosvisee 4 suikerklontjes. Dan geef je ze dus eigenlijk met een pakje appelsap al 2 mini kit-kats! Dat is dus mijn eerste regel, ik bespaar op snoep-drinken. Op normale dagen drinken we alleen water, (vruchten)thee en melk en dat vinden ze prima. Als we af en toe een feestje hebben knijp ik een oogje toe en mogen ze een pakje fruit of frisdrank.

2. Met een gevulde maag op stap gaan
Als we een verjaardag hebben, kan ik niet tegenhouden dat ze zakjes chips en snoepjes aangeboden krijgen. Ik wil in deze situaties dan ook niet de moeder zijn die haar kinderen als enige het zakje chips verbied. Wat ik wél doe is thuis eerst een boterham of fruit eten of als ze nog niet veel trek hebben een bakje yoghurt, zodat ze goed gevuld op stap gaan. Meestal snacken ze dan een paar chipjes, maar gaat het zakje niet eens op.

3. Verklein de porties, het gaat om het ‘krijgen’ en de ‘hoeveelheid’
Vaak zit snoep voorverpakt in portieverpakkingen, die veel te groot zijn. Kreeg jij vroeger 10 snoepjes van je moeder? Ik gooi alle zakjes leeg in een snoeptrommel en dan mogen ze wel 5!! beertjes uitzoeken. Als we op stap gaan neem ik wat mee in een boterhamzakje.

4. Een deel ‘bewaren’ voor de volgende keer
Bij kleintjes werkt dit nog ? Als ze een grote koek of een gebakje hebben uitgezocht, laat ik ze eerst lekker eten. Op een gegeven moment merk je dat ze het wat veel vinden, maar toch op willen eten, want anders is het weg. Die angst neem ik weg door het voor ze te bewaren. De helft van de koek, het gebakje of het toetje bewaren we zorgvuldig in een bakje voor de volgende dag. Samen bergen we het op, op een veilig plekje. Voordeel is dat ze de volgende dag dus de andere helft krijgen in plaats van een nieuw koekje of toetje 2x feest! En het allerbelangrijkste je leert ze nu al leren naar hun eigen honger- en verzadingsgevoel.

5. De basis is gezond
In de basis zorg ik dat een ‘gewone’ dag bij ons gezond is en de fruitmand goed gevuld is. Ze mogen dan zelf uitzoeken wat ze lekker vinden. Denk ook eens aan ander broodbeleg als pasta of boterhamworst, mijn kinderen zijn dol op gerookte zalm, paling en ei. Veel aanbieden en proberen soms sta je versteld van wat ze lekker vinden.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben voor je eigen kinderen. Amande

Je kunt hier ook nog verder lezen voor gezond broodbeleg

Deel bericht:

Ontvang ons gratis e-book

Met het koolhydraatarme weekmenu van de Foodsisters vol gezonde en suikervrije recepten.

Recente blogs

AvondmaaltijdBlogKoolhydraatarm

Courgette spaghetti met bolognaisesaus

Voor als je snel lekkere koolhydraatarme maaltijd wilt maken hebben wij dit recept uit ons 8 weken slank kookboek voor je.

 Bereidingstijd: 10 minuten

Lees verder »
Blog

Niet aankomen op vakantie

Niet aankomen op vakantie, hoe doen de Foodsisters dat? Als we met vakantie gaan zijn we qua eten wat flexibeler.

Lees verder »
Vervangers voor ei
Blog

Vervangers voor ei

Eieren komen vaak voor in onze weekmenu’s. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen.  Echter krijgen wij soms de vraag hoe je eieren nu kunt vervangen. Je kan er bijvoorbeeld allergisch voor zijn of vindt ze …

Lees verder »

Inloggen

Meld je hier aan voor het gratis weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

Meld je hier aan voor het gratis keto-weekmenu en ontvang de nieuwsbrief

On this website we use first or third-party tools that store small files (cookie) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (technical cookies), to generate navigation usage reports (statistics cookies) and to suitable advertise our services/products (profiling cookies). We can directly use technical cookies, but you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies. Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience.