De koning is weer jarig en dat vieren wij dinsdag. Het zal wel weer een beetje anders zijn dan normaal. We zullen vooral veel thuis zijn of misschien lekker in de tuin. De koolhydraatarme oranje hapjes hieronder kun je in ieder geval allemaal lekker thuis maken en zijn allemaal net zo leuk om uit te delen.
Pompoensoep met wortel en kokos
Wat heb je nodig:
Voor 2 – 4 personen
– 1 wortel of ½ grote winterpeen, in blokjes gesneden
– 200 gram pompoen, in blokjes voorverpakt bij de AH
– 2 eetlepels olijfolie
– ½ ui of 1 sjalotjes, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 350 ml groentebouillon
– 200 ml kokosmelk
– Peper & zout
– Zuivelspread light of wat kwark, als garnering
1. Schil de wortel en snijd de wortel in stukjes, zorg dat de stukjes pompoen en wortel ongeveer even groot zijn, dan gaart het gelijkmatig.
2. Verhit wat olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en laat een paar minuutjes fruiten. Voeg dan de pompoen- en wortelblokjes toe en bak een paar minuten mee.
3. Voeg de bouillon toe en kook de groenten in zo’n 15 minuten zacht en gaar.
4. Zet het vuur uit, voeg de kokosmelk toe en pureer het geheel glad in de staafmixer.
5. Breng het op smaak met peper & zout en top af met de zuivelspread of kwark.
Mini bites oranje paprikaatjes gevuld met roomkaas
Wat heb je nodig:
Voor 3-5 personen
Variatie 1
– 2 sweet bite mini paprika oranje ( https://www.ah.nl/producten/product/wi214141/ah-snoepgroente-paprika )
– 50 gr feta kaas of geitenkaas
– 1 eetl tapenade van zongedroogde tomaten
– Zwarte peper
Hoe maak je het:
Prak de feta kaas samen met de tapenade fijn met een vork.
2. Breng op smaak met nog wat gemalen peper.
3. Snijd het kapje met het steeltje van de mini paprika. Verwijder nog eventuele pitjes of zaadlijsten. 4. Vul de paprika met het fetamengsel en druk goed aan. Bewaar in de koelkast.
5. Voor het serveren kun je de paprika in plakjes snijden. Er ontstaan dan rondjes gevuld met het feta mengsel.
Variatie 2
Ingrediënten
– 2 sweet bite mini paprika oranje
– 2 eetl zuivelspread light bieslook
– 1 teentje knoflook
– Peper en zout
Hoe maak je het:
Snijd de knoflook in hele kleine stukjes (persen geeft een te scherpe smaak). Meng de zuivelspread light en de knoflook en breng op smaak met peper en zout.
2. Snijd het kapje met het steeltje van de mini paprika. Verwijder nog eventuele pitjes of zaadlijsten. Vul de paprika met de zuivelspread en wikkel in aluminiumfolie. Laat nog minimaal een uur opstijven in de koelkast.
3. Snijd hem met een scherp mes in plakjes.
TIP: Als de roomkaas nog niet goed hard is geworden kun je hem ook nog even in de diepvries leggen.
Rood wit blauw
Wat heb je nodig:
2 personen
– Twee glaasjes
– 2 eetl blauwe bessen
– 2 theelepels honing
– 3 eetlepels Griekse yoghurt
– 2 eetl frambozen
Hoe maak je het:
1. Was het fruit en verdeel de blauwe bessen over de bodem van de glaasjes.
2. Meng de Griekse yoghurt met een beetje honing en verdeel over de blauwe bessen. Schep als laatste de frambozen er op.
TIP: top af met een beetje amandelschaafsel voor de smaak.