De stevige tomatensoep uit blik bevat maar liefst 37 ingrediënten.
De fabrikant kan van ongeveer de helft van de ingrediënten het land van herkomst traceren. Leveranciers kunnen niet precies vertellen waar zij hun grondstoffen vandaan halen en hoe die geproduceerd worden. Ook zitten er veel ingrediënten in die alleen de fabrikant en de supermarkt dienen. Zo zitten er fosfaten (E338, E453), stabilatoren (E451 en E452) en voedingszuur (E330) in verstopt. Deze stoffen hebben geen nuttige voedingsstoffen zitten niet in je zelfgemaakt soep. Ook is er per kom soep een suikerklontje aan toegevoegd. (artikel NRC, Unilever)
Wij vinden september de soepmaand bij uitstek. Gezonde soep maak je lekker zelf. Want soep is snel klaar, zit boordevol vitaminen en kun je makkelijk meenemen naar het werk.
Gele paprika-roomsoep
Dit heb je nodig:
2 gele paprika’s
¼ kleine ui, gesnipperd
¼ teen knoflook, geperst
1 el zuivelspread light
peper en zout
olijfolie
Zo maak je het:
Snijd de paprika in stukken. Verhit in een pan wat olijfolie en bak de paprika, ui en knoflook ongeveer 2-3 minuten zachtjes aan. Schenk 220 ml water erbij en breng de soep aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet de bouillon af en vang deze op in een bakje. Pureer de soep en leng aan met water tot de gewenste dikte. Zet nog even terug op het vuur en roer de zuivelspread erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Ook lekker met wat kerriepoeder. Garneer met wat kervel of peterselie.
Kijk voor meer inspiratie 3 x soep met weinig ingrediënten >>