De meest bekende lekkernij die vaak gegeven wordt als cadeau of om jezelf te verwennen, is chocolade! Iedere chocolade wordt gemaakt van cacao, afkomstig van de cacaoboon uit de cacaoboom. Oorspronkelijk groeit de cacaoboom in landen rond de evenaar en wordt het wereldwijd geëxporteerd.
In Nederland wordt er per persoon gemiddeld 4,7 kilogram chocolade gegeten. In het land van de chocolade ‘België’ wordt er ruim het dubbele gegeten, namelijk gemiddeld 11 kilogram per persoon. (Bron: euromonitor internationaal , CHOCOLATE CONFECTIONERY)
De meest bekende chocolade zijn: melk, wit en puur.
De melkchocolade is het meest populair. Het is zoet en romig en wordt gemaakt van cacaoboter, cacaopoeder, melk, suiker en smaakstoffen.
Witte chocolade word gemaakt van cacaoboter, melk, suiker en vanille. De natuurlijke kleur van cacaoboter is wit, omdat de donker gekleurde cacao word gescheiden van het witte vet, ‘cacaoboter’.
Pure chocolade is gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en smaakstoffen. Wanneer er meer dan 35% droge cacaobestanddelen in een product zit mag het puur heten.
Vaak wordt er gezegd dat chocolade ongezond is. Daarentegen beweren sommigen dat pure chocolade wel gezond is. En past pure chocolade in een koolhydraatarm dieet? In dit artikel zullen verschillende pure chocolade repen met elkaar vergeleken worden, er wordt gekeken naar de hoeveel koolhydraten, vet en kcal in 100 g chocolade. Bestaat koolhydraatarme chocolade? Al trek gekregen? Ga dan gelijk naar de koolhydraatarme chocolade recepten.
Pure chocolade vergelijking
We hebben een vergelijking voor je gemaakt van veel gekozen chocolade
Soort chocolade | Kcal | Koolhydraten (G) | Waarvan suiker (G) | Vet (G) |
---|---|---|---|---|
Delicata Reep puur 58% | 535 | 43 | 40 | 36 |
Tony's Chocolonely Puur | 563 | 30,7 | 27 | 42,3 |
Delicata Reep extra puur 70% | 540 | 31 | 27 | 39 |
Raw Organic Food Chocolade reep puur raw biologisch | 530 | 19,2 | 19,2 | 50,2 |
Verkade Extra puur | 574 | 26,9 | 23,2 | 45,6 |
Delicata Chocolade extra puur 75% | 555 | 30 | 25 | 42 |
Lindt Excellence 85% cacao | 530 | 19 | 14 | 46 |
AH BASIC Tablet puur | 520 | 53 | 47 | 29 |
Hands Off Seriously dark 85% cocoa | 582 | 15 | 11 | 50 |
Côte d'Or Noir Brut 86% cacao | 645 | 18,5 | 13 | 56,5 |
Lindt Excellence 99% cacao, dark noir | 567 | 8 | 2 | 49 |
Delicata Puur 85% | 600 | 17 | 11 | 52 |
Pure cacao | 368 | 11,1 | 0,9 | 21 |
CACAO BARRY CHOCOLADE CALLETS PUUR TANZANIA 75%CACAO | 584 | 25 | 22 | 47 |
De tabel laat zien dat Lindt Excellence 99% cacao, dark noir de minste koolhydraten en suiker bevat. De pure cacao van Droste komt het beste uit de test van de cacaopoeder.
Wil je tijdens het koolhydraatarme dieet genieten van een stukje chocolade kies dan voor 85% chocolade. De chocolade van: Lindt Excellence 99% cacao, dark noir, Hands Off Seriously dark 85% cocoa en Delicata Puur 85% zijn daarin de beste keuzes omdat ze de minste koolhydraten bevatten.
Is pure chocolade gezond?
In het Journal of ‘Free Radicals in Biology & Medicine’, staat beschreven dat pure chocolade het goede cholesterol (HDL- cholesterol) verhoogd en het slechte (LDL- cholesterol) verlaagd.
Daarnaast laten verschillende studies zien dat verdere gezondheidswinst van pure chocolade nog verder onderzocht moet worden. Echter is er bewezen resultaat dat de chocolade van Barry Callebaut gezondheidswinst oplevert voor hart en bloedvaten omdat zij een techniek hebben ontwikkeld waarbij de antioxidanten bewaard blijven. In de tabel kun je zien dat deze chocolade wel veel koolhydraten heeft waardoor het niet geschikt is voor het koolhydraatarme dieet.
koolhydraatarme chocolade
Chocolade mousse
Dit heb je nodig voor 2 porties:
- 1 rijpe banaan
- 1 avocado
- 2 theelepels rauwe cacaopoeder
- 1 handje blauwe bessen
- 1 eetlepel kokosrasp
Zo maak je het:
- Doe de banaan en avocado in de keukenmachine en meng tot een gladde massa.
- Voeg cacaopoeder toe en mix tot dit goed is opgenomen.
- Schep het mengsel in kleine bakjes en laat in ongeveer een half uurtje tot een uur koud worden in de koelkast. Garneer dan met wat verse bessen en kokosrasp. Eet smakelijk!
Voedingswaarde: 1 portie bevat 16,6 g koolhydraten en 268 kcal
Yoghurt reep met chocolade
- Dit heb je nodig voor 1 reep:
- 500 ml Griekse yoghurt
- 2 theelepels honing
- 2 eetlepels kokosrasp
- 2 eetlepels 99% chocolade, geraspt
Zo maak je het:
- 1. Meng de honing en kokos rasp door de yoghurt. Verdeel het mengsel over een bakplaat.
- 2. Sprenkel de geraspte chocolade er overheen.
- 3. Zet het voor 2 uur in de vriezer
- 4. Snijd het geheel in stukjes 10 stukjes.
Voedingswaarde per stukje yoghurt reep: 2,8 g koolhydraten en 84 kcal
Brownie
Dit heb je nodig voor 8 brownies:
- 1 avocado
- 80 gram appelmoes (zonder toegevoegde suiker)
- 2 eetlepels honing
- 2 eieren
- 40 gram havermeel
- 30 gram cacaopoeder
- snuf zout
- ½ tl bakpoeder
Zo maak je het:
- 1. Prak de avocado fijn en mix dit met de appelmoes en honing.
- 2. Klop de eieren door het mengsel en voeg daarna de havermeel, cacao, zout en bakpoeder toe. Meng dit tot een glad beslag.
- 3. Bekleed een ovenschaal of bakvorm van 15 bij 15 cm met bakpapier. Je kunt een ander formaat bakvorm gebruiken, dan worden de brownies wat hoger of lager.
- 4. Bak de brownie 25 minuten in de oven. Laat hem daarna 15 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en in 8 stukken snijdt
Tip: Voeg ter garnering wat walnoten toe.
Bereidingstijd: 15 minuten, baktijd: 25 minuten
Oven: 180 graden
Voedingswaarde per stuk: Energie: 81 kcal Koolhydraten: 6.7 gram Vezels: 2.0 gram Suiker: 0.9 gram Vet: 4.7 gram Eiwit: 2.9 gram
Bronvermelding:
Mursu, J., Voutilainen, S., Nurmi, T., Rissanen, T., Virtanen, J., Kaikonen, J., . . . Salonen, J. (2004). Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radical Biology & Medicine, 37(9), 1351-1359.