Dips en sausjes staan erom bekend dat ze toch wat minder meehelpen wanneer je wat gewicht wil verliezen. Ze bevatten vaak veel suiker en zitten boordevol vet. Maar wat nou als de dips en sausjes ook wat gezonder zouden kunnen. Hieronder een paar gezondere varianten op de dips en sausjes uit de supermarkt. En wat aanvullende dips om het feestje compleet te maken.
Benodigdheden voor het dip feestje:
verschillende soorten groente
- wortel
- paprika
- bleekselderij
- bloemkool (grill deze even in de oven (200 graden) voor 15 min)
- komkommer
Snijd de verschillende soorten groente in stengels
zodat het makkelijk is om ermee te dippen.
Yoghurt basis
Yoghurt en kwark zijn altijd een goede basis voor dips en sausjes.
Het heeft een frisse smaak en bevat een stuk minder calorieën en vet dan bijvoorbeeld mayonaise of roomkaas.
Ook zitten er meer eiwitten in de yoghurt. Wij gebruiken vaak een Griekse yoghurt variant of een biologische volle yoghurt of kwark.
Zelfgemaakt versus Supermarkt
Citroen-dille dip
Voor 1 portie
- 3 el Griekse yoghurt
- 2 tl citroensap
- 1 tl dille (gedroogd)
- peper en zout
Per 100 gram
Voedingswaarde: Citroen-dille dip
135 kcal
KH: 3,6
Vet: 10
Eiwit: 5
Sweet chili dip
Voor 1 portie
- 3 el Griekse yoghurt
- 2 el Sweet chili saus
- optioneel: peper of sriracha voor wat extra pit
Per 100 gram
Voedingswaarde: Sweet chili dip 158 kcal
KH: 11
Vet: 10
Eiwit: 5
Knoflooksaus
- Voor 1 portie
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 grote teen knoflook
- paprikapoeder
- peper en zout
Per 100 gram
Voedingswaarde: knoflooksaus
131 kcal
KH: 3,6
Vet: 10
Eiwit: 5
TIP: ook lekker om te gebruiken bij het maken van shoarma
Heksenkaas/roomkaas
Voor 1 portie
- 100 gram hangop
- 1 el Provinciaalse kruiden
- 1 teen knoflook
- Snuf zout
Optioneel: als het iets te droog is kun je twee theelepels zuivelspread light toevoegen.
Per 100 gram
Voedingswaarde: heksenkaas
91 kcal
KH: 5
Vet: 3
Eiwit: 11
Aanvullende dips om het feestje compleet te maken
Labneh (hangop) met granaatappelpitjes
- 100 gram hangop
- Twee of meer eetlepels granaatappelpitjes
- Takje verse munt
- Scheutje olijflie extra virgine
- Beetje paprika poeder
Voedingswaarde: Labneh met granaatappelpitjes
193 kcal
KH: 11
Vet: 11
Eiwit: 11
Bieten dip
Voor 1 portie
- 4 Gekookte bietjes
- 20 gram zachte geitenkaas-honing
1. Voeg alle ingrediënten toe in de keukenmachine (blender) en mix alles goed door elkaar.
Per 100 gram
Voedingswaarde: Bieten dip
72 kcal
KH: 5
Vet: 4
Eiwit: 4
Hummus
- 225 gram kikkererwten (gekookt)
- 1 eetlepel tahin
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel gemalen komijn
- snuf zout
- 3 el olijfolie
Tip: voor extra variatie kun je er bieten aan toevoegen
1. Voeg alles samen in een keukenmachine (blender)
2. Schenk tijdens het malen de olijfolie er rustig bij, tot er een gladde pasta ontstaat. Is de hummus te dik? Voeg dan wat extra water toe. Te droog van smaak? Doe er dan wat meer olie bij.
Per 100 gram
Voedingswaarde: Hummus
213 kcal
KH: 14
Vet: 11
Eiwit: 11