Voedingskundig is de courgette een topper, een hele courgette bevat 65 calorieën.
Courgettes zijn ongelooflijke bommen van mineralen. De vrucht is met name rijk aan kalium, magnesium, vitamine B1 en vitamine B9. Om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen te behouden, kun je de groente het beste stomen of stoven. Het is nog beter om de courgette niet te bereiden. Wist je dat de courgette rauw ook heerlijk is, in een salade bijvoorbeeld of als snack.
Recepten
Courgettebrood
Dit heb je nodig:
1 courgette, grof geraspt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
100 g gerookte zalm, in reepjes gesneden
4 eieren, los geklopt met peper en zout
2 eetlepels zuivelspread light
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200°C. En bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Meng de courgette met ui, knoflook en de zalmsnippers door elkaar.
- Roer het eimengsel en de zuivelspread light en doorheen.
- Schep het mengsel in een cakeblik en bak het gaar in 30 minuten.
Serveertip:
Wanneer het brood klaar is, snijd het in plakjes en besmeer met zuivelspread light en doe er een plakje zalm op.
Courgette salade
Dit heb je nodig:
½ courgette, (met de kaasschaaf) in dunne plakken gesneden
10 cherry tomaten, gehalveerd
2 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
Olijfolie
Verse basilicum
1 zakje sunny sojanootjes
Zo maak je het:
1: Meng de courgette met de tomaat, zongedroogde tomaat, klein scheutje olijfolie en de basilicumblaadjes. Bestrooi met de sunny sojanootjes en breng op smaak met peper en zout.
2: Gebruik als dressing een eetlepel olie van de zongedroogde tomaatjes. Meng alles goed door elkaar.
Eet smakelijk!
Tip: Lekker met gegrilde kipspiesjes.
Nog meer recepten van de Foodsisters met courgette: