Vorige week waren we op inspiratiereis naar Zweden. Waarom Zweden? In Zweden is het zogenaamde low carb dieet al jaren een onderdeel van het eetpatroon. Zweden is het eerste Westerse land dat low-carb voeding als basis gaat gebruiken voor dieetrichtlijnen bij mensen met overgewicht.
Het eten van minder koolhydraten is begonnen doordat de arts Annika Dahlquist: http://annikadahlqvist.com/mina-bocker/Zij behaalde fantastische resultaten met haar patiënten met een Low Carb dieet. De Zweedse Gezondheidsraad besloot daarna dat het dieet wetenschappelijk onderbouwd is.
Hoe blijven de Zweden slank? Dit is wat ze eten:
1. Knäckebröd
De Zweedse Knäckebröd is super gezond. 85% van de Zweden heeft Knäckebröd in de kast staan. De crackers hebben maar 4 ingrediënten: roggemeel, gist, zout en water.
2. Kaviaar uit een tube
En hoe beleggen de Zweden hun Knäckebröd? Onder andere met kaviaar uit een tube. Elke Zweed is kent smörgåskaviar. De pasta komt uit een soort blauwe tandpasta tube en is gemaakt van kabeljauw kuit.
3. Bosbessen
Vriesvakken met een kilo’s bosbessen vind je hier. Wij spraken Zweden die het weekend zelf het bos in waren gegaan om de bosbessen te plukken. Ze maken er jam of smoothies van. Maar ook in de salade vind je de bosbessen. MMM wij zeggen zeker doen!
4. Haring
In Nederland zijn de aanbevelingen om twee keer per week vette vis te eten. Helaas haalt bij ons nog lang niet iedereen deze richtlijn. Wij denken dat de Zweden dit met gemak halen. De supermarkten liggen vol met allerlei haring variaties in blik of pot. Als lunch werd er veelvuldig zalm gegeten en zelfs bij het ontbijt ontbreekt de haring niet. Ook bij ons hotel zagen we menig Zweed de haring tijdens het ontbijt eten.
5. Havermelk
In Stockholm zijn heel veel koffie tentjes. Maar de soja-latte wordt hier al lang niet meer besteld. De hipsters die hier komen hebben grote Lee Towers brillen en bestellen een koffie met havermelk. Uiteraard hebben wij het ook geprobeerd. We zijn nog niet overtuigd.