Passen asperges is een koolhydraatarm eetpatroon?
Asperges passen heel goed in een koolhydraatarm eetpatroon, wij adviseren natuurlijk niet alleen koolhydraatarm maar ook gevarieerd te eten!
Asperges zijn laag in calorieën, drie dikke witte asperges wegen gemiddeld 100 gram.
Daarom voor jullie de voedingswaarde van 100 gram op een rijtje:
Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
20 kcal 4 gram 2,2 gram 0,5 gram 0 gram 2,1 gram
De voedingswaarden zien er veelbelovend uit toch? Dit staat onze summerbodies niet in de weg.
Maar… zorg er dan ook voor dat je ze op een gezonde manier bereid, gelukkig kunnen wij jullie daar bij helpen!
Naast de goede voedingswaarden bevatten asperges ook veel:
Kalium – Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk
Vitamine A – Zorgt voor groei en weerstand van bijvoorbeeld: huid, haar, nagels, tanden en de ogen.
Calcium – draagt bij aan een geode werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en transport van andere mineralen in het lichaam.
Magnesium – is nodig voor het de vorming van bot en spieren en kan herstel bevorderend werken bij sporters.
Recepten
De ouderwetse bereiding: Asperges met ham, kaas en ei
Dit heb je nodig:
- 6 verse grote asperges
- 1 gekookte eitje, in stukjes
- 30 gram achterham in reepjes
- 50 gram geraspte kaas
- Peper
- Voor de hollandaise saus:
- 150 gram roomboter
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- 2 eetlepels water
- Zout en peper
Belangrijk: Maak de saus pas als de asperges gaar zijn, je kunt hem moeilijk weer opwarmen.
Zo maak je het:
1.Schil de asperges en kook deze op laag vuur in 15 tot 20 minuten gaar.
2.Kook ondertussen het eitje voor ongeveer 4 minuten.
3. Giet de asperges af en doe de kaas, ham en ei eroverheen.
4..Maak het af met de hollandaise saus en een beetje peper.
Zo maak je de saus:
Een paar minuutjes voordat de asperges klaar zijn start je met het maken van de saus.
1.Smelt 150 gram boter in een pannetje en klop met een staafmixer of garde de eidooiers met de peper en zout voor 1 minuut.
2.Verwarm 1 eetlepel witte wijnazijn met twee eetlepels water tot het kookt. Schenk deze hete vloeistof bij de eidooier en blijf dit kloppen. Tot slot voeg je beetje per beetje de boter toe terwijl je blijft roeren.
Tip: Je kunt ook gerookte zalm gebruiken i.p.v. een gekookt eitje.